Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Ny bok från SFV visar Sveriges kulturarv

Publicerad: 17 december 2008, 15:14

Idag presenterades praktverket Halva kungariket är ditt - svenska folkets kulturarv. I boken presenterar Statens fastighetsverk omkring 300 byggnader från norr till söder.


Som en del av förvaltningsuppdraget av Sveriges nationalbyggnader och fria marker vill Statens fastighetsverk (SFV) öka kunskapen om vårt gemensamma kulturarv – vad det betyder historiskt, i framtid och nutid.

”Halva kungariket är ditt”, som SFV ger ut tillsammans med Gullers Förlag, visar på det kulturarv vi fått ärva av våra förfäder och det kulturarv vi själva skapar för kommande generationer. Boken tar läsaren med på en resa genom Sverige från skogen och älvdalarna i norr till Malmöhus slott i söder och vidare över världens alla kontinenter. Texter av varierande längd ger historiska anekdoter och fakta. Åtta längre artiklar ger fördjupad kunskap om bland annat våra fästningar, kungsgårdar och Sveriges ambassader.

- Titeln ”Halva kungariket är ditt” syftar på att vi alla, genom det statliga ägandet, är delägare till alla dessa fantastiska fastigheter. Genom boken, som presenterar ca 300 objekt på 320 sidor, hoppas vi öka kunskapen om dessa unika miljöer. Samtidigt hoppas vi förstås att boken ska väcka såväl nyfikenhet som lust till verkliga besök. Många av de miljöer som beskrivs i boken är tillgängliga och öppna för alla, säger Bo Jonsson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Sammanlagt förvaltar SFV ungefär 1 800 fastigheter. En del av dem är skogsmark medan andra är jordbruksmark som hört till kungsgårdarnas organisation. Dessutom är många av fastigheterna kronoholmar längs Sveriges kust. Tanken bakom urvalet till boken har varit att ta med det mesta av det bästa och sådana fastigheter som vi svenskar har en relation till. De flesta fastigheter som beskrivs har en publik verksamhet eller går bra att besöka ändå - t ex Skeppsholmen eller Riddarholmen i Stockholm eller Granuddens skvaltkvarn i Jokkmokks kommun.

Redaktör för ”Halva kungariket är ditt” är Eva Rosander, Statens fastighetsverk. Huvudförfattare är Lars Hjertberg – journalist, bebyggelseantikvarie och kulturhistoriker. Fotograf är Åke E:son Lindman och formgivningen är signerad Carl Johan Hane.

Fakta:

Titel: Halva kungariket är ditt – svenska folkets kulturarv

Redaktör: Eva Rosander, Statens fastighetsverk

Författare: Lars Hjertberg – journalist, bebyggelseantikvarie och kulturhistoriker

Fotograf: Åke E:son Lindman

Formgivare: Carl Johan Hane

Författare/fördjupning: Bersa, Per Dahlberg, Petter Eklund, Lena From, Marianne Johnson, Hans Landberg, Lena Olofsson, Tina Råman

Förlag: Gullers Förlag

Antal sidor: 320

Antal fastigheter: ca 300

Antal bilder: 405

Format: 260x295 mm

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.