Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Nytt off gridhus lagrar sol på flaska

Publicerad: 30 maj 2018, 04:00

Foto: Paulina Holmgren

Skellefteå Kraft och Derome med dotterbolaget A-hus bygger ett helt unikt projekt ihop: ett ”off grid-hus” baserat på ett vanligt kataloghus i trakter med väldigt speciella dagsljusförhållanden. – Det finns vad jag vet ingen som gjort det här på våra breddgrader, säger Fredrik Jonsson, projektledare på Skellefteå Kraft.


Att Skellefteå Kraft gav sig på husprojektet började med att kraftbolaget fick ett uppdrag att fundera på hur företaget skulle förhålla sig till solenergi och ville testa vingarna.

Traditionellt fokuserar man kanske på den mörka delen av året när man tänker på soltillgången i Västerbotten, men om man tänker tvärtom – på de många soltimmarna som finns på Norrlandskusten och på att solceller faktiskt trivs när det är lite svalare – då har trakterna tvärtom goda förutsättningar till att försörja bostäder med solel. Men ändå: under vintern är det två månader då man knappt har någon sol alls, och sedan har man ytterligare två månader då snön ligger på solcellerna och stoppar solen. Man måste alltså hitta en lösning för att lagra elen.

Fredrik Jonsson, Skellefteå Kraft.

Foto: Paulina Holmgren

– Vi funderade först på batterier, men med batterier blev det en orimlig tanke att flytta elen årstidsvis, vilket vi skulle bli tvungna att göra här. Vi började leta andra lagringsformer och kom då in på vätgas, säger Fredrik Jonsson.

Inspirerade av ett liknande projekt i Göteborg byggt av villaägaren Hans-Olov Nilsson tog man fram en lösning som passade på dessa breddgrader.

I ett vanligt kataloghus som går att beställa från från A-hus som ingår i Deromegruppen –  Villa Vinga – har man monterat in ett system där överskottsenergi spjälkar vatten till vätgas och syrgas i en elektrolysör. Vätgasen leds sedan ut och lagras i ett vätgasförråd med 160 gasflaskor och när solenergin inte räcker till vänds systemet så att vätgasen omvandlas till både el och värme i en bränslecell.

Att man valde Deromegruppen och A-hus som leverantör beror på att de tidigare varit med och byggt det hus i Göteborg som man inspirerades av.

– Men den avgörande faktorn var att A-hus på ett väldigt elegant sätt såg potentialen i att jobba med oss och var intresserade av att ha samarbetspartner som kan göra den här lösningen, säger Fredrik Jonsson.

LÄS MER: Energimyndigheten: Vi är i ett paradigmskifte

Det var viktigt att huset skulle vara ett vanligt hus som många kan lockas av att vilja bo i och som är enkelt att beställa. När man bor i huset är vårt mål att man inte ska märka någon skillnad mot ”icke off grid-hus”, säger Fredrik Jonsson.

Huset levererades före jul och i början av maj gick man off grid. Under slutet av maj ska man installera gasflaskorna i en separat mindre byggnad och man räknar med invigning av huset efter sommaren.

Anders Carlsson är teknisk chef på A-hus. Han säger att det egentligen inte varit något speciellt med att bygga själva huset ur ett husfabrikants perspektiv.

– Vårt klimatskal står sig bra i ett projekt likt detta, likaväl som till en leverans till en privatperson, säger han.

Derome och A-hus var med och byggde Hans-Olov Nilssons hus i Göteborg. De har tidigare bland annat också varit med och byggt ett specialdesignat energismart hus i projektet One tonne life, där en familj skulle leva så klimatsmart som möjligt.

– Vi känner oss stolta över att Skellefteå Kraft valt oss som leverantör, säger Anders Carlsson.

Personal från Tesvolt, Skellefteå Krafts tyska partner i projektet var på plats och installerade batterierna.

Foto: Paulina Holmgren

Off-grid huset byggs på Skellefteå camping och kommer att hyras ut till gästnätter. Det har åtta sovplatser och förhoppningen är att många gäster ska hyra in sig i huset och förutom sovplats även få information och kunskap om hur off grid-hus fungerar.

Men i framtiden hoppas Skellefteå Kraft kunna ta fram en affärsmodell för att kunna sälja den här typen av av energilösning till hus.

– Vi har inte något spikat affärskoncept, då vi vill utvärdera tekniklösningarna först, men vi vet att det finns kunder som efterfrågar detta och vi tror att det kommer behövas den här typen av lösningar i framtiden. En storskalig förnyelsebar energiproduktion med smarta och stabila elnät kommer vara basen, men det kommer också finnas de som vill ha det så här, säger Fredrik Jonsson.

Relaterade artiklar

"Vi är i ett paradigmskifte"

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News