Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

På lördag invigs ruinparken i Vadstena

Publicerad: 8 Maj 2009, 12:50

Statens fastighetsverk (SFV) har nyligen avslutat restaureringen av ruinerna vid Birgittinerklostret i Vadstena. Arbetet har pågått sedan 2007 och ruinerna, som grävdes fram på 1930-talet, har länge varit i behov av upprustning. Lördag 9 maj klockan 14.00 invigs den nyrestaurerade ruinparken där SFV även rekonstruerat delar av Talehuset, för att levandegöra hur munkar och nunnor en gång kunde kommunicera med varandra.


Klostret grundades av den heliga Birgitta vid slutet av 1300-talet och var inrättat för både munkar och nunnor. De levde helt åtskilda men i Talehuset kunde de kommunicera med varandra genom täta trägaller. Där fanns också en snurrtunna och en draglåda och genom dessa kunde de byta saker med varandra. Snurrtunnan och draglådan har nu återskapats för att besökarna ska kunna se hur byteshandeln kunde gå till.

Förutom att ruinens söndervittrade och övervuxna murverk restaurerats har munkarnas och nunnornas olika rum och byggnader på klostret markerats med singel och grus i olika färger.

- I dag har vi svårt att föreställa oss hur man levde under medeltiden, än mindre hur livet var i ett kloster, säger Daniel Biazzi, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk. Får vi dock lite hjälp med synintryck och information kan vi komma medeltidens liv närmare. Restaureringen av klosterruinerna i Vadstena klosterområde är ett bidrag till förståelsen av vår egen historia. Det här är ett exempel på hur man räddar omistliga värden för framtiden – ett exempel som skapar intresse att forska vidare.

Ruinparken invigs i samarbete med Sancta Birgitta Klostermuseum som har säsongsöppning samma dag.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.