Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Pater noster får nytt sken

Publicerad: 5 oktober 2009, 12:15

Den mäktiga rödmålade fyren Pater Noster utanför Marstrand har fått en förebyggande högtryckstvätt.


Det var i somras företaget Vertical Pro, som specialiserat sig på uppdrag på hög höjd, snyggade upp fyren. I arbetet, som tog drygt tre dagar, tog man hjälp av en bensindriven hetvattentvätt och tillbehör från Kärcher. Kärcher deltog under förra året i ett liknande projekt när Turning Torso i Malmö skulle rengöras.

Pater Noster demonterades, restaurerades och målades mellan 2002 och 2007. Det är främst saltet som hotar fyren. Om saltet bryter igenom färglagret så fräter det hårt på järnet och färgen släpper.

Att tvätta fyren är ett relativt billigt och mycket effektivt sätt att förebygga allt för täta och kostbara ommålningar. ?

Fakta: Kort om Pater Noster?
Den mäktiga rödmålade fyren Pater Noster, en gjutjärnskonstruktion av så kallad Heidenstam-typ, började lysa upp farleden nordväst om Marstrand redan 1868. 1977 skulle fyren möta samma öde som många andra fyrar utmed Sveriges kust: Ny teknik och nya farledssystem gjorde fyrarna dyra i drift och Pater Noster skulle släckas ner. Fyren var då inte i bästa skick och skrotning var ett överhängande hot.??Som alltid när det gäller kända byggnader och landmärken så uppstod en kraftig opinion mot att fyren skulle försvinna helt. En förening bildades och pengar samlades in. 2002 monterades fyren ner för att under fem år genomgå en omfattande renovering på det gamla varvsområdet i Uddevalla. Sedan 2007 lyser fyren åter ut över Västerhavet, lika imponerande och mäktig som när den var ny. Idag är fyren inte bara ett vackert minne från en svunnen era, det är ett ståtligt och värdigt monument över människors vilja att vårda och bevara dessa minnen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.