Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Peab genomför tufft åtgärdsprogram

Publicerad: 20 augusti 2013, 07:36

Över 100 tjänstemän väntas bli övertaliga när Peab sätter in ett omfattande åtgärdsprogram för att få upp lönsamheten. Det står också klart att Jesper Göransson, som varit tillförordnad koncernchef sedan i våras, nu permanentas i platsen som vd och koncernchef för Peab.


– Under det andra kvartalet 2013 har vi intensifierat arbetet med att förbättra lönsamheten i Peab. Vi genomför nu ett omfattande åtgärdsprogram där vi effektiviserar verksamheten, framförallt genom en genomgripande omorganisation av affärsområde Bygg. Målsättningen är att skapa en regional och mer lokal organisation med fokus på kunder, medarbetarutveckling och effektiv produktion, kommenterar Jesper Göransson i ett pressmeddelande.

Det nu sjösatta åtgärdsprogrammet beräknas sänka de årliga kostnaderna med 350 miljoner kronor från och med 2014. Programmet består bland annat av en renodling av byggverksamheten, ett samlat grepp om projektutveckling, ytterligare fokus på byggsystem och en nedbantning av personalen med ett 100-tal tjänstemän.

Engångskostnader på totalt 920 miljoner kronor belastar rörelseresultatet för andra kvartalet 2013. Det operativa rörelseresultatet för det första halvåret landar på -478 miljoner kronor jämfört med ett positivt resultat på 217 miljoner vid samma tid i fjol.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.