Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Regelförenklingar och infra-oro i norr: Så reagerade Byggsverige efter maktskiftet 2006

Publicerad: 12 september 2022, 11:02

Ur Byggindustrin nummer 25 2006.

Efter att svenskarna gick till valurnorna 2006 blev det maktskifte till en högerregering. Byggarna såg både möjligheter och orosmoln när alliansen fick regeringsmakten.


Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Regeringen Reinfeldts första mandatperiod kom med löften om en företagarvänlig politik och satsningar på jobben. Överlag var detta något som landets byggföretag såg som positivt när Byggindustrin ringde runt efter valet 2006. 

– Om alliansen lyckas med att sätta fler människor i arbete, är det bra för Peab, för vi har ett stort rekryteringsbehov de närmaste åren, berättade Göte Brännvall, vice vd på Peab.

Läs även: När Kina kom till Snurrom

En av de viktigaste frågorna att ta tag i var en långsiktig plan för bostadsfinansiering.

– Oavsett vilka beslut man tar när det gäller bostadsfinansieringen behöver vi långsiktighet och stabilitet, menade Skanskas presschef Peter Gimbe som också hoppades på infrastruktursatsningar och större möjligheter att testa PPP-projekt (även kallat OPS, offentlig-privat samverkan).

Flera mindre byggföretagare hoppades på regelförenklingar.

– Även om det inte blir några ändringar i las bör det bli några ändringar så att ungdomar får jobb, det har de ju gått till val på, menade Hans Pettersson, vd och delägare i Betongborrar’n.

Läs även: Sju svenska byggdrömmar som sprack

I Norrbotten var känslorna blandade.

– Alliansen har varit tveksam när det gäller Norrbotniabanan. Vi är oroliga eftersom den är otroligt viktig för hela vår regions utveckling, berättade Stefan Erixon, vd för Nåiden i Luleå.

En stor förändring inom bostadspolitiken kom snabbt efter valet. För första gången under enkammarriksdagens tid genomfördes en större förändring i utskottsindelningen då bostadsutskottet och lagutskottet slogs ihop till ett civilutskott. Detta togs emot med blandade känslor av Sveriges Byggindustriers bostadsexpert Björn Wellhagen.

– Det finns en risk att bostadsfrågorna inte hamnar lika mycket i fokus. Samtidigt är det positivt att vi får chansen att sprida kunskap om bygg- och bostadsfrågor till fler politiker.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.