söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Regeringen utser nya statliga byggnadsminnen

Publicerad: 21 mars 2023, 12:34

Regeringen har utsett fyra nya, statliga byggnadsminnen.

Ämnen i artikeln:

Svepetregeringenarkitekterbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


De nya byggnaderna på listan är Centralposthuset i Stockholm, Ryningska palatset, Stumholmen i Karlskrona samt Tumba bruk.

– Det handlar om byggnader och miljöer med synnerligen höga kulturhistoriska värden, som vi genom detta beslut tar ansvar för att bevara och förvalta för framtiden, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Läs mer: Branschröster om marknaden i Östergötland: "Vi kan inte invänta bättre tider"

Centralposthuset, Stockholms kommun och län

Invigdes 1903. Ritat av den svenske arkitekter Ferdinand Boberg. "Ett uttryck för statlig förvaltnings expansion vid sekelskiftet 1800/1900 och visar tydligt tidstypiska stilideal".

Centralposthuset.

Foto: Wikimedia

Ryningska palatset i Gamla stan, Stockholms kommun och län

Huvudbyggnaden byggdes 1641–1644 för riksamiralen Erik Ryning och hans hustru Maria Elisabet Kurzels. "Palatset och dess ägare speglar samhällets utveckling under 350 år. Trots dess långa och brokiga historia har fastighetens ursprungliga karaktär bevarats med originaldetaljer".

Ryningska palatset.

Foto: Wikimedia

Stumholmen i Karlskrona, Karlskrona kommun, Blekinge län

Fram till att den öppnades för allmänheter på 1990-talet, var Stumholmen en sluten militär stadsdel fram till det att den öppnades för allmänheten på 1990-talet. "En obruten historisk kontinuitet kan avläsas i byggnadsbeståndet som består av en rad världsunika militärhistoriska anläggningar".

Delar av bebyggelsen på Stumholmen.

Foto: Wikimedia

Tumba bruk, Botkyrka kommun, Stockholms län

Tumba pappersbruk byggdes redan på 1700-talet. "Anläggningen är en unikt samlad bruksmiljö som berättar om 250 år av obruten papperstillverkning och av svensk sedelhistoria".

Delar av Tumba pappersbruk.

Foto: Wikimedia

Statligt byggnadsminne

Avsikten med en byggnadsminnesförklaring är att garantera ett långsiktigt bevarande och ett underhåll av hög kvalitet, men även att göra byggnader och miljöer tillgängliga så att människor ska kunna uppleva och tillägna sig kunskaper om historien.

Klassifikationen som statligt byggnadsminne syftar till att ge ett särskilt starkt skydd åt byggnader, miljöer eller anläggningar som har synnerligen höga kulturhistoriska värden och ägs av staten. Det samlade beståndet ska belysa statens uppkomst och dess verksamhet under olika historiska skeden. I dag finns cirka 280 statliga byggnadsminnen i form av exempelvis kungliga slott, regerings- och domstolsbyggnader, försvarsanläggningar, broar, fyrar och järnvägsmiljöer.

Källa: Regeringen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev