Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Risk för rejäl backlash

Publicerad: 5 mars 2009, 09:36

Nyutexaminerade kvinnor i farozonen när 20 000 arbeten försvinner. Byggindustrin har träffat några kvinnor som sett hur uppsägningarna kan slå, men som också som visar att det går att komma in i branschen som kvinna - och hålla sig kvar - även i djupaste lågkonjunktur.


Under byggkrisen i början av 1990-talet slogs en hel generation ingenjörer och byggnadsarbetare ut. Bland dem många kvinnor som äntligen fått upp ögonen för byggyrkena.

När vi skriver den 8 mars 2009, den internationella kvinnodagen, finns det risk för att historien upprepar sig. En rejäl backlash när de gäller de landvinningar som gjorts i byggbranschen för att öka mångfalden står för dörren.

Enligt BI:s senaste konjunkturprognos väntas 20 000 jobb försvinna det närmsta året. Enligt principen sist in först ut kommer många av dem att vara nyutexaminerade kvinnor.

Ann Margret Haglund, projektchef och ställföreträdande regionchef för Stockholm Nordväst på JM, har jobbat länge i branschen och sett det hända förut.

När hon började, för 41 år, sedan var Ann Margret Haglund ofta ensam tjej på möten och på fester. Därvidlag har det blivit stor förändring.

– Byggbranschen är mycket mer blandad idag. Men vi är långt ifrån 50/50. Det försvann många tjejer 1992 när det var kris. Sedan började det inte anställas igen förrän i slutet av 1990-talet och så blev det ytterligare uppsägningsomgångar 2002, säger hon.

För byggbranschen gick en hel generation förlorad. Ingenjörerna fick söka andra vägar.

– Efter 1992 var väldigt få av dem som jobbade i branschen 60-talister. De gick till it. Det var naturligtvis negativt, säger Ann Margret Haglund.

Ur den aspekten är en långvarig kris förödande. Det blir svårare att få både män och kvinnor att välja byggbranschen. Det arbete som har lagts ner på att få bort machostämpeln från branschen kan gå om intet. Förtroendet skadas.

– Det märktes väldigt tydligt på hantverkssidan under 1990-talskrisen. Få sökte sig till byggbranschen. Får vi samma utveckling nu kommer det definitivt att bli ett problem vid de stora pensionsavgångarna i framtiden, säger Ann Margret Haglund.

Andra problem är att dynamiken i organisationen försvinner. Risken är att de unga som anställs när det vänder igen efter en sådan djup kris tvingas att snabbt få allt för stort ansvar.

– Det är inte bra för någon att hasta på processen för mycket, säger Ann Margret Haglund.

Hon tror att risken för att tjejerna väljer bort byggyrkena ökar.
– Ja, om man har börjat få ett nyvaknat intresse för hantverksyrken bland grupper som inte har det för självklart är det naturligtvis en risk att de tappar intresset. Men det gäller ju både tjejer och killar om man inte får jobb.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.