Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Robert Lavelid ger förslag på förnyelse av Skeppsbron

Publicerad: 10 september 2009, 07:30

Alpha Architects tycker att Skeppsbron i Stockholm nyttjas alldeles för dåligt och lanserar en idé om en total förändring av området, där man bland annat inkluderat Nobelmuseet och en gästhamn.– Egentligen är Skeppsbron en av Stockholms finaste platser, men som det är nu är det ett tråkigt och blåsigt ställe, säger Robert Lavelid, vd för Alpha Architects.


Alpha Architects förslag är utformat så att museet ska ges ett tydligt modernt intryck med en maritim form där byggnaden placeras såväl under som över jord. Museibyggnaderna kan liknas vid fören på en båt - eller en amfiteater där byggnadernas lutande tak kan användas som sittplats vid uppträdanden av olika slag.

Byggnaderna får också en lägre höjd mot vattnet för att inte störa husfasaderna längs Skeppsbron. Utförandet gör att restauranger, caféer och gallerier i anslutning till museibyggnaden samt ett större parkeringsgarage för cirka 230 parkeringsplatser under jord. Dessutom ser de möjligheten att bygga en permanent gästhamn bort mot Slussen.

Robert Lavelid, var kommer idén att exploatera Skeppsbron ifrån?
– De har sitt ursprung i en, som arkitekt, privat fundering. Egentligen är Skeppsbron en av Stockholms finaste platser, men som det är nu är det ett tråkigt och blåsigt ställe. Visst finns det båtar och restauranger, men det handlar om mötesplatser, förströelse, förtätning.

Några konkreta planer har inte diskuterats?
– Det har funnits diskussioner, främst hos Stockholms hamnar som äger

Förslaget inkluderar en gästhamn.
Illustration Alpha Architects.


marken. Stockholms trafik- och miljöborgarråd Ulla Hamilton, tillika styrelseordförande i Stockholms hamnar, vill se en gästhamn vid Skeppsbron. Men inga mer konkreta planer än så, vad jag vet i alla fall.

Innefattar din idé kommersiell verksamhet?
– Inte någon handelsplats, nej. Men i dagens samhälle brukar man kunna kombinera kommersiell verksamhet med den övriga verksamheten.
– Men det ska inte vara en plats för bara förmögna medelålders, utan mer som Place Pompidou i Paris; en plats för alla möjliga, man ska bland annat kunna skejta, fika, mötas.

Har du presenterat ditt förslag än?
– Nej, men jag hoppas såklart på en reaktion nu.
– Jag har inte velat koppla förslaget till någon verksamhet under grundutformningen – jag har snarare lyssnat av stämningar.

Robert Lavelid säger att när någon nappar på förslaget får man se vad det tar vägen.

Att bygga mittemot Gamla stan, är det en särkild utmaning?
– Arkitekturen i mitt förslag har rejäla kontraster gentemot den befintliga bebyggelsen. Det måste ha en egen identitet, att försöka likna blir snarast som en slags pastish.

Hur tror du ditt moderna förslag mottas?
– Stockholms stad säger att de välkomnar nyskapande arkitektur, men det finns en tydlig diskrepans mellan vad som sägs och vad som genomförs. Jag räknar med både diskussioner och kritik.
– Men den här generationen måste väl också få sätta sitt avtryck i arkitekturen?
– Eiffeltornet, när det skulle byggas, mötte massiv kritik, och se den byggnadens betydelse i dag.

Robert Lavelid, Alpha Architects.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.