Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Röda Hallen förskönar 70-talskomplex

Publicerad: 26 mars 2010, 10:47

Kontorslokalerna i kvarteret Päronet vid Solna Strand har fått ett lyft genom om- och tillbyggnad. Den nybyggda Röda Hallen innebär att ett 1970-talskomplex har fått liv och ljus.


Reflex Arkitekter har på uppdrag av Fabege skapat en sammanhållen, profilerad och modern kontorsbyggnad.

– När Verksamhetsstöd för Skatteverket och Kronofogdemyndigheten bildades var vi spridda på fyra olika adresser. Vi la ner mycket arbete på hitta en bra lösning med en gemensam lokal, där Reflex Arkitekter och Fabege tog fram det vinnande förslaget, säger Åke Carlson, ansvarig för inköp och lokalförsörjning på Verksamhetsstöd för Skatteverket och Kronofogdemyndigheten, i ett pressmeddelande.

I samband med renoveringen byggdes två huskroppar ihop med en ny länkbyggnad i screentryckt glas, formgivet av Gabor Palotai.

Byggnaden har fått en ny ljusgård som är entré och vardagsrum på samma gång. Här finns reception, restaurang, konferensanläggning och andra gemensamma utrymmen. Samlingsnamnet för det nya länkhuset är Röda Hallen, en släkting till Stadshusets Blå Hallen. Det finns likheter, både en pelargång och en trappa där man kan skrida ner till våningen under.

Samtidigt som kontorslokalerna fått ett lyft byggs fastighetens mörka datahallar på 4 000 kvadratmeter om till ljusa kontor. Totalt rymmer huset 28 000 kvadratmeter och 1 000 arbetsplatser.

Lokalerna har skräddarsytts för hyresgästen Verksamhetsstöd för Skatteverket och Kronofogden. Entreprenör har varit JM Entreprenad.

De ombyggda lokalerna stod klara för inflyttning i januari och hyresgästerna är nu på plats. Ombyggnaden startade i augusti 2008.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.