Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Sju kranar lyfter 420 meter rör

Publicerad: 12 april 2012, 10:25

Med två kranlyft ett på morgonen och ett vid lunch satte Skanska 420 meter dagvattenrör på plats i Limhamn den 27 mars.


Lyften, som utfördes av sju kranar, ingår i en entreprenad åt gatukontoret i Malmö. Det första röret var 220 meter långt och det andra 200 meter. De två rören kopplades sedan ihop mekaniskt under vatten av dykare med något som liknar en slangklämma.

– Normalt brukar vi pumpa bort vattnet innan röret placeras, men med den här metoden får vattnet i stället hjälpa till att föra röret i rätt läge, säger Henrik Stackebo, projektchef Skanska.

Det innebär också bättre arbetsmiljö.

– Yrkesarbetarna behöver inte vistas i schakten lika mycket som vid traditionella va-arbeten.

Normalt används betongrör vid den här typen av jobb. Men eftersom det här är en så kallad Grön arbetsplats, satsar man i stället på rör av polyuretan. Tack vare det speciella materialet och färre transporter minskar utsläppen av växthusgaser med cirka 100 ton.

Rören har kommit i längder av 20 meter och svetsats samman innan sju kranarna dem. Hade man valt att jobba på traditionellt vis hade det handlat om att använda två meter långa betongrör som trycks ihop på plats. Det hade då alltså handlat om 210 lyft, i stället för tisdagens två lyft.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.