Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Skanska renoverar kulturhistoriska byggnader

Publicerad: 28 januari 2010, 08:39

Skanska har fått uppdraget att totalrenovera Regeringsrättens byggnader på Riddarholmen i Stockholm.


De aktuella byggnaderna är Sparrerska palatset, ursprungligen uppfört 1630, och Kammarrättens hus som är byggt i början på 1800-talet. Nu ska husen moderniseras till funktionella arbetslokaler, vilket tarvar en varsam interiör och exteriör renovering.

– I det här projektet har vi att göra med ett stycke kulturhistoria och då är hantverksskicklighet och erfarenhet ytterst viktigt, säger Victor Verboog på Skanska.

Kund är Statens fastighetsverk.

Renoveringen är omfattande och arbetet måste anpassas till de kulturhistoriska lokalerna i allt från materialval till logistik, metoder och arbetssätt. Till exempel kommer en avancerad sprängteknik att användas när man ska ge plats åt nya teknikutrymmen under marknivå.

Renoveringen ska vara klar under hösten 2011 och som mest kommer ett sjuttiotal personer arbeta med projektet.

Skanska har tidigare gjort liknande renoveringsarbeten, bland annat ombyggnad av Östra Stallet på Östermalm samt Birger Jarls torn och Wrangelska palatset, båda på Riddarholmen i Stockholm.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.