Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Smultronstället: Inte bara för ”rörisar”

Publicerad: 30 juli 2018, 04:00

VVS-museum berättar en historia som intresserar fler än bara fackfolk.

Foto: Martina Strand Nyhlin

VVS-branschens historia är berättelsen om hur Sverige gick från fattigdom och sjukdom till välfärd och folkhälsa. Sedan två år finns ett 500 kvadratmeter stort museum i Bromma i Stockholm som berättar denna framgångssaga. Men glöm inte att ringa och boka din rundvandring innan.


Dags för semester, men kanske känner du att du kommer längta lite lite till jobbet under sommaren? Var bara lugn, i Sverige finns många spännande turistmål för den byggintresserade semesterfiraren. I sommar guidar Byggindustrin.se till ett sommarsverige ur en annorlunda vinkel.

– Vi har öppet hus för allmänheten några gånger per år, men däremellan öppnar vi bara på begäran, säger Rolf Levin, som jobbar ideellt på museet.

VVS-museum i Bromma utanför Stockholm har funnits i två år. Innan dess fanns ett liknande museum i Katrineholm som lade ner och delar av det som fanns där la grunden till det nya museet. Det är medlemsägt och tänkt som en träffpunkt för branschen. Därför har man även konferensdel. Huvudsponsorn är Ahlsell som har hämtlager just intill så det var de som tipsade om lokalerna där man nu visar upp föremål och fotografier som ger ett annorlunda perspektiv på hur välfärdssverige vuxit fram.

– Vi vill att detta ska kännas angeläget för alla, inte bara för ”rörisarna”, säger Rolf Levin.

Rolf Levin guidar på VVS-museum.

Foto: Martina Strand Nyhlin

På museet kan man bland annat se en tvättmaskin från 1937 där man ställde in tvättprogrammen  med hålkort, och sannolikt en av Sveriges äldsta vattenklosetter, från 1830.

– Den är väldigt fin, men innehållet spolades förstås direkt ut i närmsta vattendrag för då saknades kommunalt vatten och avlopp, säger Rolf Levin.

Något många tycker är spännande är också de vattenrör i trä som gjorts av trädstammar, och som användes för att frakta vatten från en sjö i Katrineholm till ångloken på bangården.

– Vi har också mänger av rör och verktyg, det finns mycket att se här, säger Rolf Levin.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.