Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Stor anstormning till Hemliga rum

Publicerad: 26 maj 2008, 07:52

I lördags lånade Statens fastighetsverk ut nyckeln till 26 Hemliga rum runt om i Sverige och i Helsingfors. Det var många som tog chansen, över 62 000 ville uppleva hemligheterna i bortglömda fängelsehålor, fuktdrypande bergrum och ståtliga palats. Även många unga besökare roade sig i de olika barnaktiviteterna som erbjöds.


Centralposthuset och Bergrummet på Skeppsholmen lockade flest besökare i Stockholm. Drygt 5 000 besökare var intresserade av att se det nya renoverade Centralposthuset, ritat av Ferdinand Boberg, och nästan 6 000 besökare valde att gå in i det mörka och lite kyliga bergrummet där man under andra världskriget smidde planer under jord för att kunna möta fienden.

Men runt om i landet på till exempel kruttornet på ön Gråen utanför Landskrona, Linoljekvarnen på Waldemarsudde, tornet i Bergianska trädgården, Sandvikens fiskeläge vid Örnsköldsvik och Hamneskär med nyrestaurerade fyren Pater Noster vid Tjörn och Bogesunds slott lockade också många besökare.

Eftersom intresset var så stort bjuder SFV på extravisningar på några enstaka platser. Så till exempel öppnas bergrummet igen på Skeppsholmsdagen söndagen den 14 september och befästningarna på ön Gråen i Landskrona visas i augusti. För mer information kring extra visningar och liknande arrangemang framöver se www.sfv.se

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.