Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Storbranden hade positiva effekter

Publicerad: 17 februari 2014, 13:44

Trots bakslaget när vindsbranden i Luleå i augusti i fjol orsakade en totalskada, kände Stefan Lindbäck, vd i familjeföretaget Lindbäcks, redan från början stark tillförsikt att motgången skulle stärka bolaget.


– Vi arbetar sedan mitten av 2000-talet med lean som metod att utveckla företaget och våra produkter. Ständiga förbättringar av allt vi gör är vårt sätt att tänka i både med och motgång. Jag kände första morgonen efter branden att vi var mentalt rustade att ta i tu med problemen.

Intresset från Lindbäcks sida för lean började relativt tidigt och ur behovet att kunna stärka sin konkurrenskraft och hävda sitt byggsystem trots de geografiska avstånden. Lindbäcks är en av pionjärerna på svenska byggmarknaden när det gäller industriellt byggande. Kunderna finns till största delen i de delar av landet där bostadsmarknaden är som hetast – 80 mil söderut. Lean-processer hjälper företaget att vidareutveckla konkurrenskraften trots ett handikapp i avstånd.

– Vi måste helt enkelt vara bättre än alla andra, säger Stefan Lindbäck som för fem år sedan vann ett nyinstiftat Leanpris.

2007-2008 började Lindbäcks mer systematiskt att engagera sig i föreningen Lean Forum Bygg en sidogren till Lean Forum som har starka band till Chalmers som ett kunskapscentrum för leanfilosofin mer allmänt inom tillverkningsindustrin. Lean har sitt ursprung hos bilföretaget Toyota och är en av huvudförklaringarna till att Toyota under några decennier vuxit till att bli världens ledande fordonstillverkare.

– Jag tänkte på detta direkt efter branden, säger Stefan Lindbäck. Det är knappt fem år sedan, 2009-10, som Toyota, då näst störste billtillverkaren i världen, drabbades av ett av sina svåraste tekniska problem.  Bilarnas gas kunde hänga sig, ett svårt säkerhetshot. Man tvingades återkalla ett rekordantal bilar, vilket kunde varit ett hårt slag mot förtroendet. Men de löste problemen och behöll förtroendet. Bara ett par år senare var de etta i världen. Det var imponerande och ett styrkebesked för vad lean-filosofin kan åstadkomma.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 5/2014 som är ute den 7 februari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.