Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Stort folkligt stöd för rot-avdrag

Publicerad: 25 januari 2018, 10:49

Mikael Elfvendahl, vd för Väsby Fukt, och Lars-Erik Jonsson, vd och delägare i Alviks Måleri, har båda upplevt positiva effekter av rot-avdraget och oroas nu av att svartjobben ökar i och med sänkningen av avdraget.

Foto: Anders Siljevall

Allmänhetens inställning till rot-avdrag är positiv och många tror att det sänkta avdraget leder till ökade incitament för svartjobb. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har utfört på uppdrag av Måleriföretagen.


Bara en konjunkturåtgärd eller en kraftig metod att stävja skattefusk och kriminalitet? Svartjobb och rotavdrag var temat på årets första Forum för bostäder och infrastruktur, som denna gång samarrangerades av Sveriges Byggindustrier och Måleriföretagen. I en färsk undersökning från Kantar Sifo har opinionsföretaget på uppdrag av Måleriföretagen.

– Undersökningen visar egentligen inga överraskande resultat. Tre av fyra svenskar tycker att det är bra att rot finns. Det finns politiska skillnader. Sympatisörer till de borgerliga partierna är i störst utsträckning positiva. Rödgröna röstare är inte negativa, men de har en ljummare inställning, berättade Erik Lundbom, konsult på Kantar Sifo.

Drygt hälften, 55 procent, av de svarande tyckte att sänkningen av rot-avdraget från 50 till 30 procent är ganska eller mycket dåligt och ungefär lika många ansåg att detta ökar benägenheten att köpa svarta hantverkstjänster.

– Hälften ansåg också att en återställning skulle ha en stor effekt för att motarbeta svartjobb, menade Erik Lundbom.

Mikael Elfvendahl, vd för Väsby Fukt som har utökat verksamheten i rot-sektorn och renoverar mycket badrum efter fuktskador, ser svartjobben från den andra sidan.

– Privatpersoner och bostadsrättsföreningar får betala dyrt för fel som orsakats av svart arbetskraft, berättar han.
Lars-Erik Jonsson, vd och delägare i Alviks Måleri, upplever en inbromsning i och med sänkningen av rotavdraget.

– När rot-avdraget först infördes vändes en helt svart marknad till vitt. Många kollegor nischade in sig på den marknaden och satsade. Nu hör jag att mindre kollegor oftare får frågan om att utföra svartjobb, sa han och menade vidare att det blev ett märkligt agerande när kravet på närvaroliggare, en åtgärd som skulle minska svartarbetet, samma dag som rot-avdraget sänktes.

Konjunkturåtgärd

Patrik Lundkvist, socialdemokratisk ledamot i riksdagens skatteutskott, såg rot-avdraget främst som en konjunkturåtgärd.

– Det är en konjunkturåtgärd som har fungerat bra. Går vi in i en lågkonjunktur hade det blivit svårt att höja från 50 procent till 75 procent. Men 30 till 50 är lättare, förklarade han och menade att det inte är uteslutet med en höjning om konjunkturen skulle dala.

Cecilia Widegren, Moderaternas skattepolitiska talesperson menade att det är betydligt bredare än en konjunkturåtgärd.

– Vi måste få tjänstesektorn att växa och det måste finnas legitimitet för vårt gemensamma system.

Björn Hellman, vd för Måleriföretagen, poängterade att svartjobben inte bara medför minskade skatteintäkter utan också innebär ekonomisk brottslighet.

– Det är tydligt att svartarbetet är tillbaka. Det talas om rot som en kostnad, men Ekonomistyrningsverkets beräkningar visar att andra intäkter leder till att balansräkningen slutar på plus.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.