Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Sveriges mest bevarade Jugendbro ska byggas om

Publicerad: 15 februari 2017, 09:18

Efter 110 års tjänst är det dags att renovera Vasabron i centrala Göteborg. Bron är en av de bäst bevarade Jugendbroarna i Sverige.


Målet är att behålla och återskapa så mycket som möjligt av brons nuvarande utseende.
– Den största utmaningen under byggtiden ligger i brons geografiska läge och historia. Bron räknas till en av Göteborgs paradbroar med stort kulturhistoriskt värde, både tekniskt och arkitektoniskt, säger Johan Landgren projektledare på trafikkontoret i Göteborgs Stad.

Sedan 1907 har Vasabron varit en viktig länk mellan Vasastaden och Göteborgs innerstad. Den har varit tungt belastad med spårvagnar, bussar och andra fordon som färdats över vallgraven. Med åren har den fått sprickor i mittstödet och behöver bytas ut. Sommaren 2017 kommer den gamla bron rivas. Därefter börjar arbetet med att återskapa den med modern byggteknik.

Nu ligger entreprenaden ute för upphandling på (http://www.upphandlingar.nu/).

Fakta om Vasabron

■ Byggdes 1906–1907.
■ Ritades av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen, som även ritat Vasakyrkan i Göteborg.
■ Vasabron är Sveriges mest bevarade jugendbro. Konstruktionen är fast balkbro av järn i två spann, 18 meter bred och en segelfri höjd om 2,10 meter.
■ Bron har förändrats och förstärkts vid flera tillfällen under åren för att klara den tunga trafiken.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.