Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Teklas bim-program vann guldmedalj på Batimat

Publicerad: 23 november 2011, 14:29

Tekla vann Batimats prestigefyllda innovationspris 2011 med sitt program Bimsight. Ytterligare ett programvaruföretag, Bigsool med programmet Archipad, tog en medalj som klassegrare inom IT.


Totalt var det 45 innovationer som nominerades i olika klasser som infrastruktur, fönster och anslutningar, material och verktyg och i den konkurrensen totalsegrade Tekla i år. Företaget fick guldmedaljen för den mest innovativa produkten för byggbranschen.

– Vårt fokus har alltid varit att utveckla programvara för våra kunder inom bygg och konstruktion, sade Teklas franske vd Jean-Yves Ventil.

Detta är ett erkännande för hela bim-processen som är ett av de hetaste ämnena i byggbranschen.

Bim, building information modeling, har sedan den förra upplagan av Batimat 2009, det här året fått sitt stora genombrott i Frankrike och intresset växer nu dag för dag. Mässnumret av den franska motsvarigheten till tidningen Byggindustrin, hade bim som dominerande ämne.

I Batimats innovationstävling 2011 var åtta IT-företag nominerade till årets pris. Bim var också det tema som helt dominerade den stora IT-avdelningen i hall 5, den första stora hall som möter besökarna i Porte de Versaille i Paris sydvästra utkanter. I år var det över 2 700 utställare och mässan besöktes av drygt 350 000 personer under sex mässdagar.

Bland de nominerade var i år Autodesk med sitt Project Vasari, Bigssol med Archipad, Cardonnel Ingeniere med Bati-Cube, Creative Solutions med Methocad, Kiloutou med Application Mobile Devis, Travaux Qualibat med Corpus Qalibat, Raycreatis med Archiwizard och slutligen Tekla med Bimsight som blev totalsegrare.

Autodesks samlade storpublik för sina programpresentationer under hela veckan vilket även Bigsools Archipad och Raycreatis Archiwizard gjorde. De nya generationerna program är tacksamma att presentera för en intresserad och kunnig publik av tekniker.

I dag börjar det bli lika naturligt för arkitekter, konstruktörer och entreprenörer att arbeta med 3D-lösningar som det har varit för fordonsbranschen under det senaste decenniet.

Det de flesta av dagens bim-utvecklare arbetar med är att skapa tekniska plattformar som används för tids- och ekonomistyrning liksom att modellen är helt central i informationsflödena för alla inblandade.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.