Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Torbjörn Hagelin vill ha nyanser

Publicerad: 22 november 2012, 15:27

Byggnads nye avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vill nyansera den bild som Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges byggindustrier, ger av de många konflikterna i Östergötland och av parternas relationer efter Byggavtalets tillkomst.


– Vi förstår självklart att förändringarna i omvärlden har stor betydelse för byggsektorn. Men förklaringen till konfliktläget är att tre av de stora byggbolagen i regionen sätter upp kompromisslösa villkor i ett antal förhandlingar om prestationslönerna. Där vi kör fast beror det på att bolagen inte ger oss några alternativ.

Torbjörn Hagelin anser att Byggnads möter en motpart som ger två omöjliga alternativ.

Att acceptera ett löneförslag där prestationslönedelen helt eller delvis baseras på det ekonomiska resultatet i projektet eller att bolaget lägger ut projektet till bemanningsföretag eller underentreprenörer.

– Vi säger nej till lönesystem baserade på det ekonomiska resultatet eftersom våra medlemmar knappast kan påverka lönsamheten. Den styrs av faktorer som inköpspriser på material, på kostnader för hyrd utrustning, sjukfrånvaro och andra saker bortom vår kontroll.

En annan nackdel är att lönesystem baserade på ekonomin i projekten är svåranalyserade för den som inte får full insyn. Det brister i transpararens på ett sätt Byggnads aldrig kan acceptera.

En tredje invändning mot ekonomistyrda prestationslönesystem är det ofta kräver en längre tid efter projektet för att kunna bedöma hur lönsamt projektet egentligen var. Det kan ta ett halvår eller mer, menar Torbjörn Hagelin.

– Ska man då basera prestationen efter en prognos på lönsamheten?  För Byggavtalet stadgar ju maximalt en tremånadersgräns för slutregleringen.

Den prestationslönenämnd som skapades på ett sent stadium i årets avtalsrörelse på initiativ av medlarna, har nu fattat beslut och avgjort fem tvister.Torbjörn Hagelin ser både för- och nackdelar med nämnden.

– Mitt intryck från Östergötland är att parterna lokalt inte har förhandlat färdigt.  Bolagen lägger fram sina förslag som ultimatum som ska tas i sin helhet. Deras förhandlare har inte mandat att träffa uppgörelser utanför detta. Och därmed går det på endera partens begäran upp till prestationslönenämnden för ett slutligt avgörande.

Förutom de hittills fem avgjorda fallen står ytterligare tolv tvister på kö för att bedömas.

– Så som det är upplagt kan varken vi eller motparten veta hur det går i det enskilda fallet. Så här efter de första tvisterna tycks det kunna gå lite hur som helst men med tydliga inslag av kompromisser.

Blir det en fortsättning nästa år för nämnden?Torbjörn Hagelin tvekar.– Vi har många förhandlingar som fungerar alldeles utmärkt och där vi kan enas om olika prestationslöneformer därför att de kan överblickas och mätas på ett bra sätt. Det gynnar alla parter. Blir det vanligt med förslag på lönesystem som vi aldrig skulle acceptera och dessa sedan avgörs i nämnden så ser jag inga fördelar för oss.

Tre avgöranden i nya nämnden

• Ordförande: Malte Eriksson, Byggnads: Åke Eriksson, BI: Åke Bengtar).

• Beslut 3: Himnaskolan i Linghem, Linköping. Nämnden var oenig. Nämnden utgår från Peabs förslag på resultatlön. Den fasta delen är utbetalningsnivå, produktionskalkylen är ekonomisk parameter. Gäller fullt färdigt arbete. 2011 års avtal tillämpas. Byggnads reserverar sig mot ordet ekonomi.

• Beslut 4: Tinnerbäcken, Linköping, Skanska. Nämnden enig. Lönemodellen som förhandlats lokalt och centralt är premieackord. Utfört arbete till och med 30 november betalas med 1 890 kronor. Därefter ny ackordsöverenskommelse med riktpunkt 77 kronor i timmen. Gäller fullt färdigt arbete. 2012 års avtal.

• Beslut 5: Tornby hus, Linköping, NCC. Nämnden enig. Tvisten gällde lönemodell. Beslutet utgår från NCC:s förslag. Fast del 170 kronor i timmen är även utbetalningsnivå. Produktionskalkyl med ekonomisk och en mjuk parameter. Förtjänsten har  fastställts till 29:50 kronor på den rörliga delen. Gäller fullt färdigt arbete.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.