lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Tufft år för klassiska bostadsbyggaren – hela historien om JM

Publicerad: 24 juli 2023, 05:00

Liljeholmskajen på 1990-talet och idag. I förgrunden Sven Larsson, vd JM, till vänster och Magnus Key, vice vd JM, till höger. I mitten Fjärde AP-fondens dåvarande vd Thomas Halvorsen. Året är 1991.

Foto: Mattias de Frumerie, Roger Turesson och Ur JM:s arkiv på Centrum för näringslivshistoria, www.naringslivshistoria.se, Foto: Bodin Studio

Under våren meddelade JM att de varslar 200 medarbetare, ett "mycket tungt beslut" enligt bolagets mångårige vd Johan Skoglund. Vi berättar hela historien bakom byggjätten – en resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.

Ämnen i artikeln:

JMbostadsbyggandebostadsutvecklingbyggkonjunktur

R


JM:s okända förflutna – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare

Nyproducerade bostäder i attraktiva lägen har blivit JM:s signum. De är långt ifrån ensamma, men de kan med gott samvete hävda att de var först. Följ med på en historisk resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.
✓"Ja, Johan. Det här blir som att sälja isglass på Grönland"✓Branschens förnekelse under krisåren: "Det var lite av en drogtillvaro"✓Rädslan för ett Skanska-uppköp: "Skulle inte bli någon win-win"

Läs hela artikeln här.

Johan Skoglund: Personalgruppen som påverkas av JM:s varsel

Efter varslet: JM:s mångårige vd Johan Skoglund om kriser förr och nu och ljuset i mörkret: "Större intresse i mars-april". ✓ Hur JM ställer om till en ny verklighet ✓ Vilka som kan få gå ✓ Risken att bli sittande med osålda färdigställda bostäder ✓ "Riksbanken måste gå varsamt och försiktigt fram"

Läs hela artikeln här.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev