söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Utanförskap ska avhjälpas med lägre lön

Publicerad: 15 februari 2016, 10:00

Sveriges Byggindustrier vill ha en ny anställningsform och frysta lägstalöner för att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierOla Månsson

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


”Dags för större lönespridning?” heter rapporten som analyserar frågan om ökad lönespridning kan bidra till att minska utanförskapet på arbetsmarknaden. I dag presenterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER) rapporten. Särskilt fokus ligger på hur detta kan påverka personer med låg utbildning och personer med invandrarbakgrund. Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson är positiv till stora delar av innehållet och föreslår att en introduktionsanställning införs.

– Sveriges Byggindustrier delar många av de slutsatser som arbetsmarknadsekonomiska rådet presenterar. Byggbranschen bör pröva alla sätt att underlätta för nyanlända att komma in på byggarbetsmarknaden. I kommande avtalsrörelse vill vi införa en ny anställningsform, introduktionsanställning, och frysta lägstalöner i syfte att sänka trösklarna. Våra lägstalöner för yrkesarbetare ligger nära tusen kronor över genomsnittet i LO, säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.

Han anser också att det är ytterst viktigt att alla parter tar ansvar för lönebildningen och att höglöneförbunden i 6F respekterar märket.

– Sveriges byggföretag tjänar inte på att slå sönder en framgångsrik lönebildningsmodell som gett oss ökade reallöner. Med tanke på den internationella konkurrensen byggsektorn står inför behöver vi stärka de svenska byggföretagen inte försämra dess konkurrenskraft. Ska vi lyckas bygga de 700 000 bostäder som regeringen aviserat behöver vi fler personer som vill arbeta inom byggsektorn. Utan fler medarbetare och enklare bygg- och kollektivavtalsregler kommer det inte att vara möjligt, säger Ola Månsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev