Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Utopia vill vara med från början

Publicerad: 14 Oktober 2011, 09:34

Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter, är kritisk till dagens svenska arkitektur. Hon ser en risk att arkitekter håller på att reduceras till en grupp visionslösa, föga kreativa underleverantörer av bygghandlingar. Själv har dock hon och hennes kontor fått en klapp på axeln – de vann tidningen Metros läsaromröstning: idétävlingen "Förnya Stockholm" med ett omdaningsförslag för Tegelbacken.


Utopia Arkitekter och Emma Jonsteg gillar inte vad som håller på att hända med den svenska arkitektkåren. Hon skrev nyligen en debattartikel i tidningen Arkitekten.

Det var ord och inga visor:
"Faktum är att det arkitekter emellan uppfattas som klädsamt att tycka att det mesta som görs av såväl kollegorna som det egna kontoret är dåligt. Det gör mig bedrövad att jobba i en bransch med en sådan självbild. Vad som gör mig ännu mer beklämd är att jag till stora delar håller med om den verklighetsbeskrivningen. Det mesta är faktiskt skräp."

I artikeln menar hon att svenska arkitekter är rätt ryggradslösa, att de skyller sina tillkortakommanden på snåla eller tråkiga byggherrar, i stället för att inse att kvaliteten på det arbete många arkitekter levererar helt enkelt är för låg.
Arkitektens ansvar är, menar Emma Jonsteg, att leverera ett mervärde. Inte bara till kunden utan även till samhället.

– Det behövs generellt en högre kvalitet i det som produceras. Stockholm måste förvalta den befintliga arkitekturtraditionen och det gör man inte genom identitetslösa huskroppar eller banala nya stadsdelar. Det vi bygger ska stå i decennier. Vi måste lära oss av misstagen. Redan nu tvingas vi riva projekt från 1980-talet på grund av dålig estetik och byggteknik, säger Emma Jonsteg.

Hon tycker sig se en trend där vissa byggherrar egentligen tycker att de svenska arkitektkontoren är för dåliga och att det är ett av skälen till att de också ser sig tvingade till att styra projekten och projekteringen via byggsystem, manualer och rigida riktlinjer.

Emma Jonsteg startade Utopia Arkitekter för tre och ett halvt år sedan tillsammans med Mattias Litström.

– Vi hade drivit eget kontor tidigare och jobbat en hel del med stadsbyggnadsfrågor. När vi startade Utopia var tanken att ha tydliga och uttalade idéer om vad och varför. Vi upplever att det finns så mycket tanklös arkitektur, en slags likriktning oavsett plats och förutsättningar, säger Emma Jonsteg.

Affärsidén är att gå in i mycket tidiga skeden och ta fram analyser, planer, strategier, idéer och koncept för utveckling av större och mindre stadsbyggnadsprojekt. Ibland deltar man i parallella uppdrag, ibland utvecklar man egna förslag tillsammans med något privat projektutvecklare.

– Och det ska vara prisvärda projekt. Folk måste ha råd att flytta in i det vi producerar. Vårt mål är att ta fram genomförbara projekt, inte skapa projekt som ligger och samlar damm i någon byrålåda. Den här Nimby-rörelsen, "not in my back-yard", tror jag bottnar rätt mycket i att den arkitektur som presenteras är så tråkig.

– Vi ska inte banalisera bristen på kvalitet i det som byggs. Vi kan inte hålla på att slänga ut prefablådor på markplättar överallt.

Vad är er egen roll i allt detta?
– Vi ser oss själva i Utopia som ett projektutvecklingskontor. Vi vill in i så tidiga skeden som möjligt och inslaget av stadsbyggnad är högt. Jag menar att samhället står vid en tipping-point, en vändpunkt. Alla vet att vi måste bygga betydligt mer bostäder än vad vi gör i dag. Byggherrar kommer att behöva anpassa sina produkter. Vad är kvalitet? Till stor del handlar det om att ta fram rätt produkt på rätt ställe. Det ska vara hållbart, åldras på ett fint sätt och det ska vara estetiskt tilltalande.

Hur var situationen när ni startade Utopia?
– Vi kom i gång mitt under krisen 2008. Vi hade ju inarbetade kontakter, men visst var det tufft. Den goda sidan av krisen var att vi tvingades slipa rejält på vår affärsidé. Vi började aktivt leta efter utvecklingsbara projekt, platser där det behövde göras något radikalt. Vi identifierade platser och letade efter fruktbara partners. Markanvisningstävlingar var ett ingångsspår.

För ett par veckor sedan vann Utopia idétävlingen "Förnya Stockholm" som arrangeras årligen av tidningen Metro och Fastighetsägarna Stockholm.
"Stockholms flytande trädgårdar" kallade Utopia sitt förslag, som med bred marginal vann omröstningen bland Metros läsare.

Idén bygger på att lyfta Tegelbackskajen som av de flesta i dag upplevs som en öde och ogästvänlig plats intill en stökig och bullrig trafikapparat. Passagen under centralbron är mörk, tråkig och ger dessutom en otrygg känsla för så väl fotgängare som cyklister.

– Vi analyserade problemen och utgick från de befintliga kvaliteterna: läget, vattnet och vyerna mot Strömsborg, Riddarholmen och Stadshuset. Kan man förändra rörelsemönstret och göra den urbana miljön mer attraktiv, så kan man göra någonting väldigt fint och trevligt av området.

Utopia vann i konkurrens med Nyréns Arkitkektkontor, Arrhov Frick Arkitektkontor och RB Arkitektur.

– Vår ambition har varit att förvandla den karga, dystra kajen till ett trivsamt grönområde. Trädgårdarna är inte bara flytbara, utan också flyttbara. Därigenom skulle omgivningen kunna anpassas efter årstiderna, säger Emma Jonsteg.

Fotgängare och cyklister som i dag är hänvisade till Vasabron får en bilfri koppling mellan city, Gamla Stan och Södermalm via Riddarholmen.
Undersidan av Centralbron förses med speglar som ska ge ett vackert ljusspel över bryggorna och Strömmens/Riddarfjärdens vatten. Bryggorna får belysning så väl ovan som under vattnet.

– Stockholms flytande trädgårdar skulle kunna bli norra Europas mest centralt belägna badstrand om somrarna med flytande parker, palmhus och ett kafé. Vi lade ut gångstråk och flytande öar. När löven faller anpassas parköarna efter säsongen. Kanske byts de ut för att ge utrymme för olika slags vinteraktiviteter, säger Emma Jonsteg.

I veckans nummer av Byggindustrin, 31-11, visar vi fler exempel på Utopias arkitektur.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.