Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

"Vi blir loket i projektet"

Publicerad: 18 november 2016, 06:01

Catherina Fored, chef för stadsutveckling och markförsörjning på Byggvesta.

Foto: Elin Bennewitz

Byggvesta får en nyckelroll när Stockholm stad planerar för utbyggnaden av Skärholmen. Skärholmen byggdes under miljonprogramsåren på jordbruksmark i södra Stockholm. Kommundelen planerades och byggdes med bilismen som norm. I flerbostadshus beräknades varje hushåll ha mellan en och två bilar och villaboende minst två.


Ämnen i artikeln:

StockholmByggvestaSkärholmen

I anslutning till centrum byggdes därför ett av norra Europas största parkeringshus, en byggnad som senare byggdes om till bland annat affärslokaler.

Den 10 november beslutade exploateringsnämnden att utnämna Byggvesta till ankarbyggherre för ett av fem delprojekt i stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen. Totalt omfattar hela pilotprojektet även de angränsande stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.

I fyra andra områden inom Skärholmen har Byggnadsfirman Erik Wallin, HSB Bostad, Primula Byggnads och SKB utsetts till ankarbyggherrar.

4 000 nya bostäder

För hela området ska fram till 2030 sammanlagt 4 000 nya bostäder skapas liksom skolor, förskolor, arbetsplatser, mötesplatser och grönområden. En målsättning i projektet är att stärka den sociala hållbarheten i stadsutvecklingsområden.

Samtidigt ska genomförandet ge nya metoder att ta fram större generella detaljplaner för Stockholms stad i framtiden. Avsikten är att öka volymen i bostadsbyggandet, minska detaljstyrningen i detaljplanerna och skapa snabbare planprocesser.

– Vi är stolta att få göra en pionjärinsats i denna nya form, säger Catherina Fored, chef för stadsutveckling och markförsörjning på Byggvesta. Det är roligt att staden ger oss, ett privat företag, det här förtroendet, säger hon till Byggindustrin.

Hon ser det som att Stockholms stad i och med detta öppnar upp för byggherrar att på allvar – och i dialog med varandra, staden och brukarna – bli stadsbyggare.

Byggvestas delprojekt blir Vårbergsvägen, som totalt ska rymma cirka 1 000 bostäder. Beslutet ger dessutom Byggvesta en byggrätt på 150 lägenheter.

Ska arbeta med helheten

Catherina Fored är arkitekt och har en bakgrund från bland annat Folkhem, som förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter och stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbyberg kommun.

– Med det här uppdraget blir vi loket i projektet, säger hon.

Sedan miljonprogrammets slut har det nästan inte byggts några bostäder i Skärholmen. Nu ska cirka 4 000 nya bostäder byggas inom en tioårsperiod, och en viktig målsättning är att utveckla området med fokus på social hållbarhet.

– Livet i staden, medborgarinflytande och långsiktighet är de dimensioner som vi ska koncentrera oss på. Att få arbeta med helheten och skapa kvalitéer mellan husen är särskilt viktigt för oss som bygger hyresrätter och blir verksamma länge i området, säger Catherina Fored.

Som ankarbyggherre går man in i projekten i ett tidigt skede för att hjälpa staden med att ta fram samrådsmaterial. Ankarbyggherren ska bidra med byggherreperspektivet och säkerställa planernas genomförbarhet i fokusområdena.

Sedan början av 2000-talet utvecklar Byggvesta bostadsfastigheter för egen förvaltning och har 1 900 lägenheter och studentlägenheter i svenska storstäder. Tillväxttakten är omkring 600 lägenheter per år för närvarande.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.