Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

WSPs offshoring växer globalt

Publicerad: 6 september 2011, 06:46

WSP Groups indiska offshoringverksamhet expanderar inom den globala koncernen, men i Sverige avvaktar fortfarande ledningen.


Offshoring av projektering - det vill säga att man använder ritkapacitet och projekteringsstöd från ett annat land - fick något av ett officiellt svenskt genombrott i samband med de stora konsultupphandlingarna för Förbifart Stockholm.

De tre största kontrakten hade just offshoring som huvudingrediens och innebar att prislapparna kunde pressas neråt.

Internationella konsultjätten WSP Group har hittills avvaktat med offshoring för den svenska verksamheten, men under de senaste två åren har koncernen via sitt indiska bolag byggt upp offshoring-enheter. Hittills den indiska verksamheten främst stöttat WSPs aktiviteter i Qatar, Dubai, USA och Storbritannien.

För en dryg vecka sedan var WSPs Indien-chef Badri Krishnan på besök i Stockholm för ett koncernledningsmöte.

- Jag gillar egentligen inte namnet outsorucing. Vi talar hellre om global engineering. Huvudparametrarna är kostnader, kapacitet och kompetens. Demografin är rätt avgörande. På den amerikanska marknaden har toppingenjörer blivit en dyr bristvara. I Indien utbildas 300 000 engelsktalande civilingenjörer per år, säger Badri Krishnan                 

- Vi har satsat rätt rejält de senaste åren. Vi har fått en bra start och det vill vi bygga vidare på. Framför allt har vi investerat tungt inom bim och det handlar då om betydligt mer än bara 3D-modulering. Vi bygger löpande på med skarpa funktioner. I slutändan handlar det om att leverera ökat mervärde för våra kunder, säger Badri Krishnan.

WSPs indiska huvudkontor ligger i New Dehli och man har också öppnat kontor i landets finansiella hjärta, Mumbai. I dag har bolaget 150 ingenjörer anställda, men kadern kommer successivt att växa.

Men WSPs svenska ledning har hittills valt att avvakta.

- Vi har i och för sig redan gjort försök med outsourcing i mindre skala i Rumänien, som ett första steg. Det har fallit ut mycket bra och vi funderar på att utvidga det. Den rumänska kulturen och den geografiska närheten tilltalar oss. Offshoring handlar mycket om att skapa förtroende mellan parterna och att hitta gemensamma arbetsprocesser. Sådant tar tid, säger Siv Axelsson, HR-och kommunikationschef för WSP Group.

- Vi märker ett allt större effektiviseringstryck i branschen. Den internationella konkurrensen blir allt tydligare och det är en trend som vi räknar med blir starkare, säger Siv Axelsson.

Hon ser tre viktiga och nödvändiga verktyg för att hänga med under de närmaste åren: Bim, implementering av ett nytt verksamhetssystem och offshoring.

- Tillsammans med Kairos Future har vi gjort en rejäl utredning över BIM, där vi tar ett ordentligt grepp över trenderna. Det presenterar vi i oktober. När det gäller offshoring så räknar jag med att det under den närmaste framtiden kommer att vara USA, Mellnöstern och Storbritannien som i första hand lägger upp offshoringstöd från Indien. Jag tror att BIM och offshoring händer ihop. Det blir som "bimfabriker" där effektiviseringsmöjligheterna hela tiden ökar. Det är spännande, säger Siv Axelsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.