Hållbarhet
100 år gammal bygghandel leder arbetet mot klimatneutralitet
Publicerad: 12 maj 2021, 07:23
Gustav Nordström, vd på Nordströms Bygghandel. Foto: Fotograf Peter Cederling
Hör vd Gustav Nordström berätta om hur hans bygghandel blev klimatneutral och vilka krav han vill ställa på sina leverantörer.
Nordströms Bygghandel finns på 11 platser i Mellansverige och är ett familjeföretag som har funnits sedan 1914. Nu möter de den nya tiden genom inspiration från bland annat hamburgerkedjan Max. De ansåg att den egna branschen inte hade tillräckligt mycket hållbarhetstänk att jämföra sig mot.
– Max visade att det var möjligt att nå klimatneutralitet och att det uppskattades av kunderna, och det gav oss råg i ryggen att fortsätta vårt eget arbete. Klimatkompensation och begreppet klimatneutralitet är ju väldigt omdiskuterat och kritiserat, säger Gustav Nordström, vd på Nordströms Bygghandel.
Första bygghandeln
Nordströms Bygghandel har kartlagt sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll sedan 2019, skriver de i sitt pressmeddelande.
– Vi har länge arbetat med miljöfrågor på grund av krav från våra större kunder. För några år sedan ville vi kartlägga utsläppen från våra varutransporter till byggarbetsplatserna för att se hur vi kunde minska vårt klimatavtryck, berättar Gustav Nordström.
Läs även: Så ska Vasakronan spara 100 miljoner med återbrukat byggmaterial
Insikten från kartläggningen ledde till att Nordströms 2019 bytte drivmedel till fossilfri diesel (HVO100) i samtliga kranbilar som används för varuleveranser. Under 2020 förfinade Nordströms sina mätmetoder och beslutade sig också att ta nästa steg och klimatkompensera för 105 procent av hela företagets klimatavtryck. De blev i och med det Sveriges första klimatneutrala bygghandel, enligt egen utsago.
Tre avgörande faktorer
Nordströms Bygghandel kartlägger, minskar och kompenserar för sin egen klimatpåverkan. Den stora utväxlingen kommer dock då fler företag gör som Nordströms. Därför sätter Nordströms nu press på sina leverantörer.
– De tre avgörande faktorerna för att minska CO2-påverkan i leverantörsledet är att tillverkarna byter till grön el, att de går över till fossilfritt drivmedel för sina transporter och att de i sin tur ställer krav uppströms på sina leverantörer.
Att byta till grön el och fossilfritt drivmedel är relativt enkelt och inga större kostnadsdrivare. Det är svåraste är att påverka leverantörerna, menar Gustav Nordström. Nordströms har i samband med sin klimatkartläggning även byggt upp en egen omfattande databas med uppgifter om varje produkts CO2-belastning. Beräkningarna bygger till stor del bygger på tillverkarnas EPD:er och när sådana inte finns tillgängliga har de använt sig av generiska data från Boverket. Uppgifterna i databasen kommer kunderna att ha stor nytta av när de skall klimatdeklarera sina projekt vilket blir aktuellt i samband med lagförslag om att alla bygglovspliktiga nya byggnader som uppförs skall klimatdeklareras från och med 1 januari 2022.
– Vi kan med en enkel knapptryckning ta fram detaljerad CO2-data för de produkter vi levererat till ett visst projekt, säger Gustav Nordström.