Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

2 miljarder satsas på hållbara stadsmiljöer

Publicerad: 5 oktober 2015, 13:26

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) presenterar regeringens satsning på så kallade Stadsmiljöavtal.

Foto: Martina Hüber/Regeringskansliet

Regeringen har avsatt två miljarder under mandatperioden till så kallade stadsmiljöavtal för att stötta bostadsbyggande och kollektivtrafikutbyggnad runt om i landet.


Hösten 2014 aviserade regeringen en satsning på så kallade stadsmiljöavtal i syfte att koppla samman bostadsbyggande och kollektivtrafik. I maj i år fick Trafikverket ta fram ett regelverk för hur detta ska gå till och i dag, måndagen den 5 oktober, har regeringen beslutat att genomföra satsningen. Från och med den 13 oktober blir det möjligt för kommuner och regioner att söka bidrag till att bygga ut anläggningar som ska underlätta det kollektiva resandet. Totalt avsätter regeringen 2 miljarder kronor till detta under mandatperioden, 500 miljoner kronor per år, fram till 2018.

För att få stöd ska kommuner och landsting genomföra någon motprestation som i sin tur bidrar till en ökad andel hållbara transporter eller till ökat bostadsbyggande.

– Det kan till exempel handla om anläggningar för kollektivtrafik, exempelvis nya hållplatser eller spår, som sammantaget ger bättre förutsättningar för hållbara och förhoppningsvis mer innovativa transporter, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner, säger Anna Johansson (S), infrastrukturminister.

Motprestationen kan även vara att man öppnar ett nytt område för byggnation genom att detaljplanera området för bostadsbyggande.

Regeringen kommer att följa upp satsningen för att se om den har avsedd effekt och om förordningen behöver justeras för att bättre uppfylla målet – att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder fram till år 2020 och att transporternas klimatpåverkan ska minska. Ett övergripande mål är också att Sverige ska bli det första utvecklingslandet med noll utsläpp från transportsektorn, med en helt fossilfri fordonsflotta år 2030, men det tror minister Anna Johansson kan vara svårt att uppfylla.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.