Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

98 procent återbruk när arkitekt får nytt kontor

Publicerad: 6 maj 2021, 08:37

Link Arkitekturs Stockholmskontor i Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad.

Foto: Jason Strong

Genom att ifrågasätta behovet lyckades Link Arkitektur med en hög grad hållbarhet i sitt nya Stockholmskontor.


Ämnen i artikeln:

återbruk

Vid årsskiftet flyttade Link Arkitekturs Stockholmskontor in i nya lokaler i Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad. 

– Hållbarhet och gestaltning har varit ledord i arbetet med att skapa ett flexibelt kontor. Vi ville visa hur långt man kan komma i mötet mellan gestaltning och återbruk om man väljer att sätta höga mål. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler att göra likadant, berättar Linda Santesson, regionchef.

Läs även: Så ska Vasakronan spara 100 miljoner med återbruk 

Grunden i ett arkitektkontor är gemenskap, dialog och styrkan av att samla all kompetens – oavsett om det sker fysiskt eller digitalt. Medarbetarnas samlade expertis och engagemang i projektet har varit viktigt, skriver Link Arkitektur i sitt pressmeddelande.

– Vi ser flytten som ett steg i en längre process där vi använder vårt eget kontor som ett verktyg i själva verksamheten och vi har bjudit in hela kontoret i arbetet. Till exempel har vi använt VR-visningar och prototyper för att testa olika lösningar. Målet har varit att jobba helt transparent och vi har haft en gemensam projektvägg med idéer, tidplan och delbeslut, berättar Ylva Åborg, uppdragsansvarig arkitekt och biträdande regionchef.

Läs även: Återbruk- Så kan bygg snabbt få ner sin klimatpåverkan 

Att ifrågasätta behovet är första steget i hållbarhet, konstaterar Link. Funktioner som behövs finns kvar, men resten har valts bort. Ytorna har omfördelats och gemensamma arbetsytor och fokusrum har prioriterats framför stora, enskilda platser. Mottot har varit att allting som inte är återbruk ska vara av trä. Detta har enligt Link gjort att kontorsflytten kunde uppnå 98 procent återbruk av de interiöra materialen. Vad var det som ni upplevde inte gick att återbruka?

– Det är framförallt beslag och viss komplettering av återbrukade hyllsystem som inte gått att hitta som återbruk, berättar Linda Santesson, regionchef.

Läs även: De planerar ny affärsmodell för återbruk 

Snart är dock planen att kontoret ska flytta igen, till en närliggande fastighet som kontoret själva är med och utvecklar. Nuvarande kontor har utformats med det i åtanke. Platsbyggda förvaringsmöbler kan antingen flyttas med eller tas över av nästa hyresgäst. Lokalen ska bli en testbädd för nya idéer. Ni ska snart flytta igen alltså, varför?

– Vi var precis som alla andra osäkra på hur marknaden skulle utveckla sig i början av pandemin när kontraktet för lokalen tecknades. Vi har därför diskuterat ett antal olika scenarion med vår hyresvärd beroende på hur lokalbehovet förändras, bland annat möjligheten att flytta till en intilliggande fastighet som vi då är med och utvecklar, förhoppningsvis för att vi växt och behöver större lokal.

Vilka återbruksmål finns i nästa flytt?

– I nästa flytt skulle det vara intressant att jobba mer med återbruk av byggdelar också, nu har vi endast kunnat styra vår egen inredning samt vissa hyresgästtillval som återbrukat golv, säger Linda Santesson.

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

återbruk

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.