Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Alingsås centrum för passivhus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Alingsås kommun jobbar aktivt med miljön. Det har, bland annat, lett till att staden satsar på passivhusteknik som används vid både om- och nybyggnad. Alingsås blir också Västra Götalands passivhuscentrum, en samlande kraft för att utveckla marknaden och bistå beställare och byggare.


Huset i området Brogården utanför Alingsås från 1970 kan vara hämtad nästan från vilket miljonprogramsområde som helst. Över 400 000 sådana här bostäder finns i Sverige - och de flesta behöver energieffektiviseras.

Allmännyttiga Alingsåshem bygger om huset med 18 lägenheter i passivhusteknik. I och med det sänks energiförbrukningen från 216 kWh/kvm till 92 kWh/kvm. Ombyggnaden är ett demoprojekt:
-Vi renoverade ett närliggande område men såg att vi inte kom längre i energieffektivisering med konventionell teknik utan att hyresgästerna skulle frysa, berättar Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem. Det är sårbart att dra in komplicerade tekniska system och problem med att fördela värmen rättvist i ett kundperspektiv. När vi skulle ta ett steg till i energieffektivisering var det självklart att prova passivhustekniken.

Förutom en hög energiförbrukning har Brogårdens hyresgäster ett dåligt inomhusklimat och kan inte påverka sina energikostnader. Efter ombyggnaden får de styrd ventilation med värmeväxlare och tillskottsvärme från fjärrvärme (från miljövänlig flis). För att klara tappvarmvattnet sommartid ska solfångare installeras. De kan också påverka sina varmvatten- och elkostnader, som styrs individuellt. Mätningen står Alingsås Energi för. Dessutom byggs köldbryggor bort och isoleringen ökas rejält.

Ing-Marie Odegren ser vinsterna med passivhustekniken, men betonar att man måste ha rätt kompetens. Alingsåshem har Hans Eek, arkitekten som var med och utvecklade passivhustekniken, till hjälp liksom SP, Lunds universitet och Chalmers. Bostadsbolaget utbildar alla i processen under hela ombyggnaden.
-Det är farligt att bygga passivhus utan att ha nödvändig kompetens - det finns inga marginaler att göra fel.

För att få in kompetensen tidigt i projektet, och få erfarenhetsåterföring i kommande byggen, valde hon partnering som entrepenadform. Efter ett halvår som bland annat inbegrep djupintervjuer med samtliga deltagande i ombyggnaden har Alingsåshem träffat ett femårigt avtal med Skanska. Förutom Brogården innefattar det nyproduktion i planerade stadsdelen Stadsskogen:
-Ett underbart gäng nyfikna människor, säger Ing-Marie Odegren.
Hon trycker, förutom utbildning och partneringavtal, på vikten av att hålla sig till etablerade kvalitets- och miljöledningssystem som går att kontrollera externt:
-Får du inte mätbarheten kan du aldrig nå målet.

Lägre energiförbrukning är ett viktigt mål, men inte det enda med ombyggnaden av Brogården. Ing-Marie Odegren må vara byggare i grunden men för henne är ändå kunderna viktigare än tekniken. Övriga mål som ska nås är bättre boendemiljö, att bevara och utveckla kulturvärdet och att skapa nya mötesplatser. För att nå dem har arbetsgrupper skapats där bland annat de boende, barnomsorg och närliggande handlare ingår.

I dag finns ett forum för energieffektiva byggnader, finansierat av Västra Götalandregionen och Energimyndigheten. För att snabba upp processen att etablera passivhustekniken skapar de nu ett passivhuscentrum i Alingsås som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet. Andra medverkande är Hans Eek (som bor i Alingsås), Aton Teknikkonsult, Lunds Tekniska Högskola samt SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. En mässa i ämnet ska äga rum 2009.
Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Alingsås i måndags för att titta närmare på passivhustekniken.

Elisabet Näslund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.