Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Alla våra byggnader ska vara miljövänliga"

Publicerad: 12 december 2008, 09:42

- Häromveckan hade vi stor invigning av en bergvärmeanläggning för ambassaden i Dublin. Det kändes spännande, säger Berit Nilsson, utrikeschef på Statens Fastighetsverk. Vi har hela tiden miljöfrågorna i fokus och anpassar byggnaderna efter deras olika förutsättningar. Så till exempel är alla våra cirka 150 objekt runt om i världen miljöprofilerade.


Berit Nilsson är utrikeschef på Statens Fastighetsverk sedan två år tillbaka. Vi sitter i hennes vackra tjänsterum med hänförande utsikt över Slussen och dess vatten och samtalar om verkets byggnader runt om i världen och hur man bland annat kan anpassa dem till ett modernt miljötänkande och till modernt fungerande byggnader utan att göra avkall på de historiska och arkitektoniska kvaliteterna.

Staten Fastighetsverk Utrikes, SFV, har till sin uppgift att förvalta svenska byggnader i hela världen. Ett nog så prestigefullt och betydande jobb.

- Det gäller att hela tiden att anpassa de olika byggnaderna till en modern funktion samtidigt som de kulturellt värdefulla egenskaperna tas tillvara på bästa sätt. Men förutom att förvalta byggnaderna är uppdraget också att bygga nytt och marknadsföra samtida svenska svensk arkitektur, miljötänkande och design. Vi förvaltar ju bilden av Sverige i världen, säger hon.

Berit Nilsson, väg och vattenbyggare från Chalmers, har stor erfarenhet av bostäder och byggande. Tidigare har hon bland annat varit förvaltningschef på Svenska Bostäder och byggchef för nyproduktionen.

Uppdraget här fastighetsverket är mycket omfattande och stimulerande, vi har en bredd från mycket gamla palats, trånga kontor och supermoderna byggen till vanliga bostäder. Totalt rör det sig omkring 150 objekt i ett 70-tal länder.

- Förutom den stora uppgiften att förvalta de svenska byggnader som redan finns lägger vi också stor vikt vid att bygga nytt och marknadsföra samtida svensk arkitektur, miljötänkande och design. Det är oerhört viktigt, säger hon.

- Våra utlandsfastigheter är oftast mycket speciella, med mångåriga traditioner och med den spännande uppgiften att representera svenskheten. Vi ska marknadsföra samtida svensk arkitektur i både gamla byggnader och när vi bygger nytt. Att få möjligheten att resa och besöka våra hus ger förstås extra krydda till arbetet, säger Berit Nilsson.

SFVs hyresgäster är UD och Sida och vi arbetar väldigt nära ambassadörerna i varje land. Vi förvaltar både ambassader, residens och tillhörande bostäder för ambassadören och ambassadpersonalen.
Några uppmärksammade hus som SFV Utrikes har låtit uppföra de senaste åren har varit ambassader och ”Sverigehus” i Berlin, Washington, arkitekt här är Gert Wingårdh, och byggnader i Pretoria, Tokyo och Santiago de Chile.

- Här har vi försökt skapa byggnader som signalerar svenskheten och det svenska kunnandet inom arkitektur, miljötänkande och design, säger Berit Nilsson.

Statens Fastighetsverk arbetar aktivt med miljöfrågor. Nyligen installerades en bergvärmeanläggning på ambassadresidenset i Dublin. Lösningen rönte stor uppmärksamhet på Irland och ambassadörer från andra länder strömmade till.

- För oss svenskar är bergvärme inget nytt begrepp men på Irland visas stor nyfikenhet inför den installation som nu finns på plats på svenska ambassadresidenset i Dublin, säger Berit Nilsson.

- Vi arbetar hela tiden målmedvetet med att uppfylla regeringens fastställda miljömål med fokus att minska beroendet av fossila bränslen, för oss var bergvärme ett önskealternativ.

- Fastighetsverket tittar för närvarande på flera objekt runt om i världen där vi kan installera bergvärme. Problemet är dock att tekniken inte finns på särskilt många av dessa platser ännu. På Irland bestämde vi oss ändå för att försöka genomföra projektet, säger hon.

Med hjälp av ambassaden lyckades man hitta ett irländskt företag som borrade. Pumpen kom däremot från Sverige liksom installatören.
Miljövinsten är svår att värdera i siffror men eftersom oljeförbrukningen tidigare var ca 13 kubikmeter per år är den betydande. Investeringen beräknas vara återbetald på cirka fem års tid.

- Inför Sveriges EU-ordförandeskap i september 2009 ska vi jobba aktivt med miljöfrågorna i klimatkonferensen som då går av stapeln. I förra veckan var jag i Wien där ett nytt miljöledningssystem presenterades med i detta möte var UD och ett trettiotal deltagare från olika länder. Vi berättade hur vi arbetar med våra miljöfrågor, hur man installerar rätt teknik och hur man på bästa sätt kan spara energi. Bara detta att sänka eller höja med en grad, kan ge enorma besparingar, säger Berit Nilsson.
Berit Nilsson, utrikeschef, Statens Fastighetsverk:
Bakgrund: Chalmers, civing, väg och vatten, Göteborg. Jobbat med energifrågor på IVA, sju år i USA, Kalifornien och Boston, som Sveriges tekniska attaché, 85-92, frilansat åt Ny Teknik, 90-92, förvaltningschef på Svenska Bostäder och byggchef för nyproduktionen.
Ålder: 54 år.
Familj: Gift, två tonårsbarn och hund.
Intressen: Röra mig, havet, västkusten, det är något särskilt med ljuset där, Bohuslän, skidåkning, jag är mycket social och gillar att umgås med vänner och bekanta. Jag gillar ett aktivt liv.

Bakgrund: Chalmers, civing, väg och vatten, Göteborg. Jobbat med energifrågor på IVA, sju år i USA, Kalifornien och Boston, som Sveriges tekniska attaché, 85-92, frilansat åt Ny Teknik, 90-92, förvaltningschef på Svenska Bostäder och byggchef för nyproduktionen.
Ålder: 54 år.
Familj: Gift, två tonårsbarn och hund.
Intressen: Röra mig, havet, västkusten, det är något särskilt med ljuset där, Bohuslän, skidåkning, jag är mycket social och gillar att umgås med vänner och bekanta. Jag gillar ett aktivt liv.

Just idag har vi haft en anställningsintervju för en ny tjänst, för en person har gått i pension. Förberett om Istanbul, tillbyggnad. New Delhi bygga ut för Exportrådet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.