Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

"Alla våra projekt ska använda lite energi"

Publicerad: 27 Juni 2008, 13:02

Lennart Henriz, JM:s miljö- och kvalitetschef, tycker det är mer spännande att ha bredd i miljövänlig bostadsproduktion än att göra en handfull spjutspetsprojekt.


Han skrattar högt när jag frågar om JM är miljöbyggandets kommunala musikskola där man satsar på bredden i stället för på eliten, säger inte emot men hävdar att JM:s ambition är att vara en av föregångarna bland byggföretagen i miljöarbete.

Samtidigt som varje projekt i ett kommersiellt företag måste räknas hem ekonomiskt.

Som ett av de första företagen i Europa antog JM sin miljöpolicy 1993. ISO-certifieringen av miljö- och kvalitetsarbetet kom 2000.

JM var initiativtagare till att ta fram Basta, byggsektorns gemensamma satsning på att fasa ut särskilt farliga ämnen. Energihuset i Majroparken i södra Stockholm byggdes 1986.

Tjugo år senare stod Energikloka huset, 17 radhus i Järinge norr om Stockholm, klart till bostadsutställningen TenstaBo 06.

- I Järinge ville vi visa att det går att bygga lågenergihus på kommersiella villkor. Husen har mindre miljöpåverkan, betydligt lägre energikostnader för de boende och lägre energianvändning, säger Lennart Henriz.

- Att bygga ett enskilt projekt med de lägsta kilowattimmarna i Sverige är inte särskilt intressant för oss, utan att alla våra projekt använder lite energi. Det allra viktigaste är att bygga hus som har liten miljöpåverkan. Och då jobbar man med tätt klimatskal, god takisolering, klokt energisystem och hus med större täthet än normalt.

Lennart Henriz jublar inte över energikapitlet i nya BBR (Boverkets Byggregler), som han anser detaljstyr och inte tillräckligt fokuserar på ett tätt klimatskal:

- Vi vill gärna bygga lågenergihus, men är intresserade av att minska miljöpåverkan genom till exempel koldioxidutsläpp. BBR fokuserar för mycket på köpt energi och på kilowattimmar per kvadratmeter.

Internt mäter JM koldioxidutsläppen i verksamheten.

- Energin är det som JM:s verksamhet påverkar mest så det är ett prioriterat miljömål, säger Lennart Henriz.

JM ägnar sig åt projektutveckling av bostäder, kan därför styra projekten hårt och gör det också. I dokumentet Miljöanpassad bostad strukturerades miljöarbetet upp.

Då, 1999, var det 25 krav, bland annat PVC-fria ytskikt och förbud mot direktverkande el. Målen utökas efter hand. För ett år sedan satte till exempel JM ribban för fönster: Varje fönster som monteras in i en JM-bostad ska ha ett u-värde på högst 1,2.

- Eftersom vi var så tidiga i vårt miljöarbete ligger tänkandet rätt väl förankrat i företaget, säger Lennart Henriz.

- Jag brukar citera Leif Johansson på Volvo: Att ha ett integrerat miljöarbete i hela organisationen gör att det finns kvar när det kommer en lågkonjunktur. Det samma gäller i en högkonjunktur som den vi har nu.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.