Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Allmännyttan minskar energianvändningen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

De kommunala bostadsföretagen ska minska energianvändningen med 20 procent till år 2016. Det har företrädare för 80 kommunala bostadsbolag och företagens organisation Sabo beslutat.


Målsättningen kallas Skåneinitiativet och antogs vid konferensen "Sabos energiutmaning" i Malmö förra veckan. De företag som ansluter sig till initiativet ska bland annat förbättra klimatskalet på utvalda hus genom att isolera tak och fasad.

En annan möjlig åtgärd är att optimera driften av fastigheten eller införa individuell mätning och debitering av värme och varmvatten.

De anslutna bostadsföretagen åtar sig också att rapportera in sin energiförbrukning en gång per år. Inrapporterade data följs upp varje år fram till år 2016, då bolagen ska ha minskat sin energianvändning avsevärt.

Bakgrunden är att bygg- och bostadssektorn står för runt 40 procent av energianvändningen i Sverige. De 80 kommunala bostadsföretagen som deltog på Sabos konferens äger nästan 400 000 lägenheter. Energianvändningen i dessa fastigheter motsvarar cirka fyra procent av hela bostadssektorns energibehov.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.