Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Allt fler satsar på Svanenmärkta hus

Publicerad: 5 januari 2017, 06:07

Bild 1/4  Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU-Blomman.

Foto: Fredrik Hjerling

Antalet Svanenmärkta bostäder som är under uppförande ökade med 200 procent från 2015 till 2016. Och nu satsar flera byggföretag på märkningen. Skanska har tagit beslutet att alla hus i egenregi ska Svanenmärkas från och med i år 2017. "Marknaden är mogen för det här", säger Magnus Lambertsson, Skanska.


Skanska har tidigare använt stämpeln i enskilda projekt.

– Det finns en bra efterfrågan bland bostadsköpare, man vill göra en god insats för miljön och bo så klimatsmart och hållbart som möjligt. Men för oss handlar det också om att vi vill ligga i framkant när de gäller att utveckla en hållbar bostad, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef, Region Nya Hem på Skanska.

Veidekke tog redan 2012 beslutet att alla hus ska vara Svanenmärkta.

– Vi har, eller håller på att Svanenmärka, cirka 35 stycken flerbostadshus sedan dess, säger Johan Alte, chef för hållbarhet och klimatfrågor på Veidekke.

Bonava Svanenmärker alla sina småhus och ser över om de ska utvidga det till all sin produktion.

Minimerar hälsoskadliga ämnen

Att bo i ett Svanenmärkt hus innebär att huset har mindre klimatpåverkan och även en lägre energiförbrukning, minst 15 procent bättre än kraven för nybyggda hus, eftersom huset har extra bra isolering och vitvaror i de högsta energiklasserna. Enkel sopsortering och automatisk belysning i trapphusen är också en del av konceptet.

Materialen i husen ska också vara hållbara och hållbart producerade och innehålla så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt.

– Det är svårt att ge en exakt siffra på hur mycket mindre klimatpåverkan ett sånt här hus har för det är många faktorer som påverkar. Men man har i alla fall gjort ett bra aktivt val och vet att tanken på att ha så lite klimatpåverkan finns med hela tiden, säger Magnus Lambertsson.

Två av tre kan tänka sig betala mer

Skanskas egna kundundersökningar visar att kunder är mer villiga att betala för miljöfaktorer i dag.

– För tio år sedan ville ingen betala mer för ett miljömärkt hus. Men i år är det två av tre. Allt fler inser hur viktig miljön är för framtiden.

Enligt Magnus Lambertsson blir dock inte ett miljömärkt hus så mycket dyrare för kunden.

– Däremot är det vissa begränsningar vad gäller valmöjligheterna i lägenheten. Även tillval måste ju vara Svanenmärkta och då finns det mindre att välja på, även om det skett en stor utveckling även där och vi hoppas att leverantörerna ska komma efter nu när vi satsar, säger Magnus Lambertsson.

Att man valde just Svanen beror på att många känner till den märkningen via tvättmedel och andra produkter.

– Det finns många miljömärkningar men om du frågar på gatan så vet folk inte vilka dessa är, men Svanenmärkt vet alla vad det är, säger Magnus Lambertsson.

Dramatisk ökning

Antalet Svanenmärkta bostäder, eller bostadsenheter som Svanen kallar dem eftersom deras statistik räknar varje småhus, hyresrätt, bostadsrätt och förskola som en enhet, ökade från 2015–2016 med 40 procent, till drygt 1 550. Men de lär bli ännu fler. För tittar man på antal bostadsenheter som är under produktion är ökningen dramatisk – från ungefär 1 600 förra året till över 5 000 i år.

– Vi ser en ökad medvetenhet hos konsumenter vad gäller klimatutsläpp såväl som farliga kemikalier kopplat till bostaden. De aktörer i byggbranschen som har Svanenlicens ligger i bräschen i arbetet för att nå tuffa miljö- och klimatmål, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU-Blomman.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.