Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Älvstrandens passivhus byggs med kritiserad fasadmetod

Publicerad: 22 April 2008, 13:13

Den kritiserade fasadmetoden enstegstätning med tunnputs på cellplast används till passivhuset Hamnhuset på Norra Älvstranden i Göteborg. Anledningen är att beställaren Älvstranden Utveckling AB behövde spara pengar. Bolaget anstränger sig nu för att minska risken fuktskador, men kommer inte att använda metoden igen.


Det är visning av en rad olika bostadsbyggen i Göteborg för press och folk från byggbolag. Per Andersson, biträdande projektledare för passivhuset Hamnhuset på Norra Älvstranden i Göteborg, låter besvärad när han berättar vilken fasadlösning som använts till huset.

– Det är enstegstätade fasader. Vi låste oss till den här konstruktionen redan 2006 tyvärr, säger han.

Bygget var från början en generalentreprenad. När bolaget fick in anbuden från entreprenörerna visade det sig att kostnaderna för material hade ökat mer än väntat, främst installationspriserna.

Så Älvstranden Utveckling fick göra om projektet till en totalentreprenad. Efter förhandlingar med NCC kom bolaget fram till att byggkostnaderna måste ner med 14 – 15 miljoner kronor för att det över huvudtaget skulle bli något projekt.

NCC presenterade en första lista på besparingar. Bland annat rätades vinklarna på fasaden ut. Och fasadmetoden tjockputs på mineralull byttes mot tunnputs på cellplast, den variant av enstegstätade fasader som SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut anser är mest riskabel.

– Med den här varianten av putsad fasad kunde vi sänka kostnaderna med två miljoner kronor ungefär, säger Per Andersson.

Bolaget hade redan år 2004 fasat ut organiskt material i väggarna utanför ångspärren av plast. Där är de flesta träreglar utbytta mot plåtreglar. Kartongklädd gips är utbytt mot icke organiska fibercementskivor som inte kan mögla.

Men runt fönstren finns en förstärkning av träreglar som kan angripas av mögel eller rötbakterier om det skulle läcka in fukt. Och det är just vid anslutningarna vid fönstren som många av problemen med fuktläckage i putsade fasader har uppstått, enligt SP.

När bygget kommit en bra bit på vägen kom larmet från SP om alla skador de hade hittat i putsade fasader. Men då var bolaget fastlåst vid fasadkonstruktionen, som en följd av kostnaderna men även på grund av husets gestaltning, de estetiska kvaliteter huset skulle ha enligt detaljplanen.

– Det är inte en 100-procentigt säker lösning, den här enstegstätningen. Vi hade gärna valt en annan lösning om det hade varit möjligt. Men vi och NCC har vidtagit väldigt mycket åtgärder, så vi tror inte att vi kommer att få några problem.

Älvstranden Utveckling har bland annat lagt ner ett stort arbete på detaljprojektering av fönsteranslutningar, haft fler kontroller på bygget, hållit utbildningar och fått råd av konsulter från SP. Och har gjort upp om ett delat ansvar för byggarantierna med beställaren. Annars hade man fått projektera om och börja om från början.

Älvstranden Utveckling kommer också att ha ett nära samarbete med entreprenörerna under garantitiden där de tillsammans följer upp drift och skötsel. Till exempel finns det inbyggda fuktgivare som varnar om fukt skulle komma in i väggen, berätta Per Andersson.

– Vi har gjort allt i vår makt för att få en enstegstätad fasad som kommer att hålla. Vi känner oss hyfsat trygga. Men det här är ingen optimal lösning och vi kommer inte att använda den på något nytt bygge, säger han.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.