Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Anna jobbar för hållbarare städer

Publicerad: 21 februari 2011, 10:39

Anna Rygård är ny programchef för Hållbara städer på tankesmedjan Global Utmaning. "Genom ökad kunskap kan beslutsfattare och företagare bygga bättre", säger hon.


Förra året var Anna Rygård programchef för det svenska deltagandet vid världsutställningen i Shanghai, där temat till stor del var hållbara städer. Steget till det nya jobbet som programchef för verksamhetsområdet hållbara städer på Global Utmaning var med andra ord inte långt.

– Jag ska bland annat jobba med att skapa konkreta aktiviteter kring temat hållbara städer på olika platser i landet. Vi vill gärna diskutera dessa frågor tillsammans med beslutsfattare och näringsliv, säger Anna Rygård om sina nya arbetsuppgifter.

Tankesmedjan Global Utmaning startade som ett privat initiativ av Kristina Persson och ser sig som oberoende. Kansliet och programcheferna utgörs av sammanlagt åtta personer. Ett vetenskapligt råd och seniora rådgivare fungerar som ett stöd för verksamheten.

– Min roll är att vara spindeln i nätet och leta reda på folk som redan tänkt smarta saker och kan inspirera andra, säger Anna Rygård.

Att uppmuntra till mer samverkan mellan privata och offentliga aktörer är ett viktigt mål. Att lyfta frågan om hållbarhet hoppas Anna Rygård ska leda till större medvetenhet bland de som fattar de långsiktiga besluten.

– I dag fattas en del beslut som är kortsiktiga av olika skäl. Ibland är sambanden inte så tydliga och det är svårt att överblicka konsekvenserna av många små beslut. Men vi får tyvärr dras länge med bristande kvalitet på det som byggs. Därför är det här jobbet viktigt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.