Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Arcona lanserar tioårig garanti

Publicerad: 26 april 2011, 08:58

Hus som ska stå länge kräver hållbara lösningar, anser byggaren.


En garanti på byggentreprenader som gäller i tio år. Det lanserar nu Arcona som första byggföretag i Sverige. Erbjudandet om tioårsgarantin gäller både för nybyggnader och för om- och tillbyggnader som genomförs av Arcona på totalentreprenad.

Tanken är att skapa starka drivkrafter för kvalitet och långsiktighet.

Garantierbjudandet, som lanseras inom en månad, kommer att gälla på samma sätt som en garanti enligt ABT, men under tio år i stället för fem.

Garantin backas upp med en byggfelsförsäkring, en lösning framtagen av försäkringsförmedlaren Brim. Försäkringsgivare är ett syndikat av engelska och tyska försäkringsbolag.

– Det här är en lösning som sammantaget ger byggherren en betydligt större trygghet. Tioårsgarantin är säkrad genom att försäkringen följer byggnaden och gäller oavsett vem som bär ansvar för skadan, säger Per Linder, chef för marknad och affärsutveckling på Arcona.

Varför satsar Arcona på detta? Räcker det inte med ABT?
– Vi vill vara med och utveckla branschen. Ett nybyggt hus förväntas finnas kvar om hundra år eller mer. Som byggare tycker vi då att det är rimligt att lämna garantier som verkligen speglar fastighetsägarens långsiktighet. Inbyggda svagheter ska inte kunna falla utanför garantins ramar, vilket definitivt kan inträffa med dagens garantier, säger Per Linder.

Arcona kommer under garantitiden att följa upp att fastigheten underhålls enligt plan.

– För att vi ska kunna garantera kvalitén och funktionen under tio år krävs en process där Arcona kommer in tidigt i projektet och får påverka vilka system och komponenter som väljs. Ägaren får på så sätt inte bara en välbyggd fastighet, utan den blir då också kontinuerligt väl underhållen och den får låga driftskostnader, avslutar Per Linder.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.