Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Arlanda klassat som miljöföredöme

Publicerad: 4 november 2009, 20:00

Arlanda har blivit ackrediterad i den högsta nivån i ett europeiskt program; flygplatsen är helt klimatneutral avseende utsläpp från den egna verksamheten.


– Arlanda ses redan som ett föredöme av många internationella bedömare vad gäller klimatpåverkande utsläpp och denna ackreditering är ytterligare ett bevis för att det arbete vi lägger ner också ger resultat, säger Kerstin Lindberg Göransson, flygplatsdirektör på Stockholm-Arlanda Airport.

Ackrediteringsprogrammet graderar flygplatsers klimatpåverkan. Bakom programmet som kallas Airport Carbon Accreditation står ACI, Airport Council International Europe, en sammanslutning av 440 flygplatser i Europa, och WSP Environmental, ett globalt analys- och teknikföretag som erbjuder konsulttjänster för hållbar samhällsutveckling.

Programmet följer den internationella standarden World Resources Institute (WRI) ”Greenhouse Gas Protocol”. Det finns 4 antal nivåer varav den högsta är 3+, vilken Arlanda nu är ackrediterad efter. Denna nivå innebär att flygplatsen är helt klimatneutral avseende utsläpp från den egna verksamheten.

Även alla andra steg på skalan måste uppfyllas ör att bli ackrediterad på högsta nivån i programmet. Grundkraven är en redovisning av flygplatsens koldioxidutsläpp som flygplatsen har kontroll över men också de utsläppskällor som flygplatsen kan påverka. Samtliga utsläppskällor verifieras sedan enligt ISO 14064 (Greenhouse Gas Accounting) av en oberoende revisor. Dessutom ingår att bevisa en effektiv koldioxidhantering och att påvisa utsläppsminskningar.

För att uppnå nivå 3 krävs också att flygplatsen engagerar andra företag som agerar på flygplatsen, såsom flygbolag, catering företag och kollektivtrafikbolag som arbetar på flygplatsen.

Arlanda har från 2005 till 2008 minskat sina utsläpp med cirka 50 procent genom bland annat en rad energieffektiviseringar och övergång till förnyelsebara bränslen. En viktig åtgärd är idrifttagande av akvifären på Arlanda, världens största energilager, som förser flygplatsen med kyla på sommaren och värme på vintern.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.