Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Återanvänt byggmaterial ingen given succé

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Att återanvända gammalt byggmaterial är inte med självklarhet en god idé ur miljösynpunkt. Långa transporter och kompletteringar med nytillverkat material kan äta upp miljövinsterna, visar en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Liselott Roth vid avdelningen för industriell miljöteknik har granskat tre byggprojekt med betydande inslag av återanvändning av stommaterial. Ett bekymmer är att nya byggnormer gör att man bland annat måste komplettera bjälklag med ett lager ny betong, vilket äter upp en stor del av energibesparingarna om man räknar in energianvändningen för tillverkningen av det nya materialet.

Två av de granskade projekten ligger i Linköping. Projektledaren och eldsjälen Gunnar Sundbaum hade en idé om att använda material från rivningshus i miljonprogramområden till att bygga studentlägenheter i Linköping. Han fick det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden att tända på idén och två projekt genomfördes tillsammans med NCC.

I det första projektet återanvändes platsgjutna betongstommar från flerbostadshus i Finspång som sågades till betongelement. Det nya huset har en helt annan form än det ursprungliga och återanvändningsmaterialet fick kompletteras med ganska mycket nytt material.

Till nästa projekt valde man i stället att återanvända nedmonterade betongelement från Navestad i Norrköping som sedan byggdes upp mer eller mindre till samma konstruktion.

De båda Linköpingsprojekten var visserligen miljömässigt lyckade men visade också att de ekonomiska incitamenten saknas.

- Man får ju tyvärr inte ta med miljön i kalkylen så går inte att räkna hem det så att hyresgästerna märker något, sade Gunnar Sundbaum i en intervju för Byggindustrin för ett par år sedan.

Transporten är ett kritiskt moment - långa transporter riskerar att uppväga den besparing själva återanvändningen innebär ur både miljömässig och ekonomisk synvinkel. Enligt Gunnar Sundbaum går den ekonomiska brytpunkten kring 14 mil.

En slutsats i avhandlingen är att miljöbedömning i samband med återanvändning av material i för stor utsträckning fokuserar på toxikologiska aspekter. Liselott Roth anser att man då missar det övergripande syftet att hushålla med naturresurser.

Det tredje projektet i studien var ett villabygge i Staffanstorp där tegel från en riven sjukhusbyggnad i Malmö användes till stommen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.