Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Återbrukade fönster i fokus på nytt NCC-projekt

Publicerad: 14 december 2020, 07:35

NCC och Nordan genomför ett gemensamt projekt i Helsingborg för att hitta en modell för återbruk av materialet från fönster. Foto: NCC

Att återvinna materialet från gamla fönster är en svår process. Genom ett nytt samarbetsprojekt ska NCC hitta formen för att göra det på ett effektivt sätt.

Ämnen i artikeln:

NCChållbart byggandeåterbruk

AJ


NCC har initierat ett samarbete med dörrproducenten Nordan kring ökad materialåtervinning av uttjänta fönster genom en effektiv demontering, återleverans och utvecklad återvinningsprocess, skriver NCC i ett pressmeddelande.

Trycket på byggbranschen är stort när det gäller att minska materialåtgången och krympa klimatpåverkan. Ökat återanvändning är en nyckelfaktor för att lyckas. Som ett led detta skärptes avfallslagstiftningen i augusti, vilken ställer högre krav på byggentreprenörer att sortera mer och öka cirkulär användning av byggmaterial.

Läs även: NCC bygger sitt tolfte badhus på tio år – se bilderna

Att återbruka fönster är erkänt svårt och NCC ska tillsammans med Nordan nu hitta en modell för detta.

NCC demonterar fönster på en bostadsrättsförening i Helsingborg. Foto: NCC

Arbetssättet testas nu vid bostadsrättsföreningen Eddan i Helsingborg där grundläggande processer för att demontera och returnera fönster för cirkulärt återbruk har etablerats.

Pernilla Löfås, hållbarhetsspecialist NCC Building Sverige. Foto: NCC

– Cirkulära lösningar är nödvändigt för att vi skall nå målet om klimatneutralitet, vi behöver också vara flera aktörer som samverkar i värdekedjan för att hitta lösningar som kan driva på branschen. Det är genom att våga testa som vi kan bygga kunskap och identifiera gemensamma vägar framåt, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsspecialist NCC Building Sverige.

Läs även: Analys: Delårsrapporterna visar att flera storbyggare är på en omställningsresa

Den beräknade klimatnyttan av återvinningen i projektet är cirka 95 ton koldioxid-ekvivalenter, uppger produktutvecklingschef Andreas Långström vid Nordan i en kommentar.

 

Mer om återvinningsprojektet

• NCC har ansvar för returprocessen i projektet och säkerställer en effektiv demontering och återleverans av de förbrukade fönstren. Därefter tar Nordan vid och separerar ut materialslagen för att säkerställa återvinningen av exempelvis metaller, plast och glas. Detta ger en betydligt effektivare process än vad som tidigare har varit möjligt då material från demonterade fönster vanligtvis har gått direkt till deponi.

• För att ytterligare stärka upp och driva på utvecklingen deltar NCC även i ett branschgemensamt innovationsprojekt om ökad cirkularitet av glas som projektleds av Rise. Fokus för projektet är att gå från linjära till cirkulära processer för planglas och hitta effektiva lösningar för demontering och återvinning av materialet.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev