Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Återvinning av material minskar klimatutsläppen

Publicerad: 23 februari 2009, 09:41

Tillfälliga logistikcentrum kan ge minskade klimatutsläpp och sänkta kostnader. JM Entreprenad minskar transporterna genom att återvinna material på Värmdö utanför Stockholm.


– Våra utredningar och beräkningar visar att om vi skulle minska varje lastbilstransport av schakt- och krossmaterial till och från våra bostadsprojekt i Stockholm med fem kilometer skulle vi under ett år minska utsläppen av koldioxid med cirka 300 ton. Det motsvarar 1 600 personers flygresor mellan Stockholm och Malmö, säger Fredric Kastevik, vd på JM Entreprenad.

JM har därför dragit igång ett utvecklingsprojekt på Värmdö några mil öster om Stockholm. JM Entreprenad lånar tomter av JM Bostad, där byggstart ligger något eller några år in i framtiden.

På marken kan entreprenadbolaget mellanlagra och sortera material från ett pågående byggen och använda materialet till nästa projekt i området.

– I trakten kring Gustavsberg saknas det tippar och grustag. Det ger normalt långa transporter. Med det här projektet skapar vi en lokal försörjning, säger Fredric Kastevik.

Logistikprojektet testas i skarpt läge vid bygget av Ekobacken Företagspark, ett område intill Värmdöleden vid avfarten mot Gustavsberg som ska utvecklas åt företag med miljöverksamhet.

På området finns idag ett reningsverk. Vattenfall Värme bygger en biobränsleeldad fjärrvärmecentral och Stockholms Lokalfabrik en biogasdepå för cirka 120 bussar. På marken ska kommunen även bygga en återvinningsanläggning.

– Vi frigör ungefär 2,5 miljoner ton berg i samband med exploateringen. För att minimera transporterna från Ekobacken och andra projekt i Gustavsberg så använder vi en av JM Bostads fastigheter för mellanupplag och återvinning. Det här logistikcentrat ligger vid Värmdöledens avfart mot Ingarö, berättar Fredric Kastevik.

Logistikcentrat är tillfälligt och används även till projekt åt andra kunder. På så sätt vill JM inte bara minimera transporterna utan även stärka sin konkurrenskraft.

Bolaget räknade på den möjliga utsläppsminskningen från all sin verksamhet i Stockholmsregionen, inklusive bostadsprojekten. Siffrorna visade att koldioxidutsläppen kan minska med 900 ton per år.

– Men det förutsätter att vi lyckas utveckla i storleksordningen 4-6 logistikcentrum som det vid avfarten till Ingarö, säger Fredric Kastevik.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.