Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Återvinningsbar panel för industribyggnader

Publicerad: 12 april 2012, 10:16

Den finska stålbjässen Ruukki lanserar en ny miljövänligare väggpanel och räknar med att kunna sälja uppåt 100 000 kvadratmeter av den nya produkten i år.


Den planerade försäljningen i år av den nya panelen motsvarar tio till femton logistikbyggnader. Det motsvarar i sin tur ungefär 15 procent av Ruukkis försäljning av paneler på den nordiska marknaden i under 2011.

– Vi ser Finland, Sverige och Norge som vår huvudmarknad för den nya panelen. Men det finns helt klart potential även utanför Norden, främst som vi ser det i Storbritannien, Irland och Baltikum, säger Martin Flodihn, affärsområdeschef för Ruukki components i Sverige.

Den så kallade life-är tänkt främst för husbyggnadssegmenten inom industri, handel och logistik. Det är en prefabricerad sandwichpanel med ett isolerande skikt mellan två lackerade skikt av tunnplåt. Panelerna kan användas i ytterväggar och innerväggar.

Enligt Ruukki är life-panelen den första ekologiska sandwichpanelen som är fullt återanvändbar och återvinningsbar. Panelernas livslängd är beräknad till 50 år och den kan monteras bort från en byggnad för att i befintligt skick monteras in i en ny.

– I själva produkten är mer än 70 procent av mineralullens råmaterial återvunnet, bland annat från tomglas och stålet kan återvinnas till 100 procent. Faktum är att återvinningsgraden av allt stål som används på marknaden ligger på ungefär 90 procent, säger Pasi Turpeenniemin som jobbar med FoU hos Ruukki i Finland.

– Life-panelerna ger ett mindre ekologiskt fotavtryck och lär rimligtvis leda till höga Leed- och Breeam-poäng. Vi får bättre U-värde än med traditionella paneler med mineralull och den nya panelen är dessutom 20 procent lättare än de traditionella. Det här är en bra lösning för fasader med höga krav på hållbarhet, brandmotstånd och energieffektivitet, säger Pasi Turpeenniemin.

Ruukkis panelprodukter ingår i affärsområdet Construction som under 2011 omsatte cirka 5,8 miljarder kronor. Totalt omsätter Ruukki-koncernen ungefär 25 miljarder kronor och har nästan 12 000 anställda.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.