Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

"Att bygga energieffektivt inte så märkvärdigt"

Publicerad: 25 Mars 2008, 13:54

Det säger Ulla Jansson forskare vid Lunds Tekniska Högskola som närstuderat flera pågående svenska passivhusprojekt.


Trots ett växande intresse för energieffektivt byggande finns det fortfarande ganska få passivhus i Sverige. 2005 gav Energimyndigheten Ulla Janson, forskare vid Lunds Tekniska Högskola, uppdraget att ta reda på hur antalet kan öka.

I den licentiatavhandling hon presenterade nyligen presenterade hon en rad viktiga slutsatser: i Sverige finns det tekniskt och kunskapsmässigt goda förutsättningarna för att bygga väl fungerande passivhus, att projektledaren har en viktigare roll än i traditionella byggen, samt att utbudet av vissa viktiga komponenter bör blir större.

– Byggbranschen har längre hävdat att Boverkets nya regler om att nyproduktioner får förbruka max 110 kilowatttimmar per kvadratmeter är på tok för svåra att nå. Men gränsvärdena för passivhus är tre gånger lägre än Boverkets rekommendationer. Att bygga energieffektivt är inte så märkvärdigt, hävdar Ulla Janson.

Projektledarens roll är viktig vid passivhusbyggen.

– Projektledaren i passivhusprojekt måste vara öppen och lyhörd för när snickare och andra i projektet behöver information och hjälp. I traditionella byggprojekt vet ju oftast redan de flesta vad som ska göras och kan jobba mer självständigt. Dåligt pålästa och inte så lyhörda projektledare riskerar att försena och fördyra projektet, säger Ulla Jansson.

För att byggandet av passivhus ska få prdentligt genomslag krävs också att utbudet av byggnadskomponenter förbättras. Framförallt tillgången på ventilationsdon och värmeväxlare är för begränsat idag.

Trots det ökade intresset stöter Ulla Jansson och hennes kollegor fortfarande på flera myter om passivhus och vissa frågor dyker nästan alltid upp.

– Ett exempel är att välisolerade och täta hus, som passivhus är, riskerar att bli ”sjuka hus” – för det var ju det som hände på 70-talet när husen skulle spara värme i oljekrisens spår. Då får vi förklara att dagens passivhus har en god ventilation, vilken i regel saknades helt i 70-talshusen, säger Ulla Janson.

Hon tillägger att husen självklart ska vara noggrant projekterade för att undvika framtida fuktproblem.

När Ulla Janson började forska om passivhus 2005 var marknaden helt tyst. Nu byggs det passivhus på flera håll i landet. En förklaring till att utvecklingen av energieffektiva byggnader inte kommit igång tidigare är enligt Ulla Janson att energin varit förhållandevis billig.

– Men med tanke på att uppvärmning och varmvatten till kontor och bostäder står för 36 procent av Sveriges energianvändning finns stora samhällsekonomiska vinster att göra. Och för att klara EU:s nya miljömål måste Sverige energieffektivisera, påpekar hon.

De projekten som har studerats är: 40 hyreslägenheter i Värnamo, en villa utanför Lidköping, 12 hyreslägenheter i Frillesås utanför Göteborg, samt renovering och ombyggnad av 18 lägenheter i Alingsås, byggda 1970.

I avhandlingens andra fas kommer Ulla Janson att studera faktiskt uppmätt energiförbrukning i byggnaderna, operativa temperaturer samt brukaraspekter och komfort.

Kort om passivhus:
Ett passivhus är ett välisolerat och lufttätt hus med mekanisk till- och frånluft. Tanken är att den luft som ändå används för ventilation kan värma fastigheten, något som ställer höga krav på klimatskalet.

Ett passivhus har ett effektbehov för uppvärmning på 10 - 16 watt/kvadratmeter den kallaste dagen, varierande beroende på i vilken klimatzon huset byggs samt husets yta.

De första passivhusen byggdes i Sverige 2001 och ligger i Lindås utanför Göteborg. Internationellt sätt leder Tyskland utbyggnaden och nyutvecklingen av passivhus.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.