Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bankerna svala till lån för passivhus

Publicerad: 4 oktober 2012, 12:50

I Tyskland, och i viss mån i Norge, ger bankerna bättre lånevilkor för lågenergibyggnader. Så är det inte i Sverige och intresset från svenska banker är svalt.


Det finns flera ekonomiska fördelar med lågenergihus. De har lägre driftskostnader och är mindre exponerade för energiprishöjningar. Det borde göra att de premieras med bättre lånevillkor från bankerna, anser Sveriges byggindustrier, BI.

Men när Anders Olsson på stenullstillverkaren Paroc kontaktade de sju största bankerna för Byggmaterialindustriernas räkning fick han svaret att det inte finns något sådant intresse.

Anders Olsson pekar på förebilderna i andra länder. I Norge finns Husbanken som värderar framtida energikostnader vid lånegivning och i Tyskland har bankerna en klart mer positiv inställning än i Sverige och ger bättre villkor.

– Där finns så pass många passiv- och lågenergihus att man ser att kostnaderna är lägre. Dessutom går tyska staten in och ger bidrag. Även Österrike är långt framme, säger Anders Olsson.

I viss utsträckning har han förståelse för bankerna här hemma.

– Det finns inga riktiga kriterier för kravnivån för lågenergi- och passivhus, som det finns i Norge. Men SIS, Swedish Standards Institute, har börjat tänka i de banorna, att ta fram en standard för det här. Då vet bankerna vad det innebär.

Maria Brogren, expert på energifrågor på BI, tycker att det är rimligt att bankerna ger bättre lånevillkor till köp eller byggnation av lågenergihus.

– Framförallt borde bankerna kunna ge ett högre lånelöfte till köp av ett lågenergihus eftersom de låga driftskostnaderna gör att hushållet får ekonomiskt utrymme att betala mer i räntor och amorteringar. Man skulle också kunna tänka sig en lägre räntenivå. Det här är ju en säkrare investering för banken. Det är mycket sannolikt att energipriserna kommer att öka mer än konsumentprisindex i framtiden, vilket kommer att fördyra driften av hus med dålig energiprestanda. Det är mindre troligt att man behöver sälja huset billigt när det har lägre driftskostnader. Allt annat lika, säger hon.

Maria Brogren är förvånad över att bankerna inte visar mer intresse.

– Allt tyder på att det här är en växande marknad. Jag tycker att bankerna borde hålla sig bättre framme och profilera sig inom det här området.

BI vill också att bankerna höjer sin kunskap på det här området för att kunna värdera lågenergibyggnader.

Lågenergihus kostar i dagsläget cirka 5–8 procent mer att bygga än andra hus, bland annat beroende på att de har mer isolering, dyrare fönster och att det behövs hantverkare med specifika kunskaper för att bygga dem.

För en villa kan det handla om ett par hundra tusen kronor extra i bolån. Och för att banker ska gå med på att låna ut mer kan krävas att de tar hänsyn till de lägre driftskostnader som ger utrymme för högre amorteringar.

– Den kompetensen verkar saknas i dag, menar Maria Brogren.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.