Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bäst cityklimat i Falköping

Publicerad: 22 november 2018, 06:30

Magnus Sundén, näringslivschef på Falköpings kommun.

Foto: David Jönsson

Falköping ligger i topp när det gäller stadskärnans utveckling, enligt WSP:s och Fastighetsägarnas rapport Cityklimatet. Magnus Sundén, näringslivschef på Falköpings kommun, kommenterar toppplaceringen.


Hur känns det att toppa listan?

– Det känns jätteroligt att vi är först på listan och det har gjort att vi blivit sedda och fått många frågor om vårt arbete. Vi har ägnat oss åt stadsutveckling av vår stads- kärna i flera år och det är kul när resultatet av vårt arbete syns i mätningar.

Vad ligger bakom er växande omsättning?

– Vi hade redan planer på att göra om en gata i stadskär- nan till gågata när vi 2015 fick en etableringsförfrågan från H&M. De hade speci- ella behov för butiksstorlek och därför byggde vi ett torg med en angränsande handelsplats för H&M och Cervera som vi knöt ihop med A-stråket. Vi byggde också 20 lägenheter ovanpå handelsplatsen.

Hur viktiga har fastighetsägarna varit för ert arbete?

– De har varit jätteviktiga. Vi har en väldigt bra samverkan i Falköping och har jobbat nära de lokala fastighets-ägarna. Att vi byggde handelsplatsen och gågatan gav ett lyft för hela stadskärnan och har även satt igång mer bostadsbyg- gande i stadskärnan. Vi planerar för två till tre nya områden och totalt 300 lägenheter. Jag tror inte vi sett den utvecklingen om vi inte haft den här strategin med starten till en riktig upprustning.

Topplistan enligt Cityklimatet

Stadskärnor med starkast omsättningsutveckling 2016/2017

■ Falköping (6,0 procent).
■ Sundsvall (5,4 procent).
■ Värnamo (4,5 procent).
■ Simrishamn (4,5 procent).
■ Borlänge (4,3 procent).
■ Eslöv (4,1 procent).
■ Gislaved (3,9 procent).
■ Piteå (3,8 procent).
■ Kalmar (3,6 procent).
■ Södertälje (3,6 procent).

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.