Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bergvärmepump gav stor besparing

Publicerad: 16 december 2013, 12:21

Energimyndigheten har testat bergvärmepumpar hos husägare under ett år.– Resultatet visar att i snitt är besparingen 62 procent jämfört med el eller olja i de hushåll vi undersökt, säger Martijn Jansen, projektledare på Energimyndighetens Testlab.


Mellan maj 2012 och maj 2013 testades värmepumpsystemen hos tjugo hushåll i Västra Götaland. Alla villorna var byggda mellan 1940-talet och 1970-talet.

Testet visade att det är stora skillnader mellan de olika värmepumpssystemen. Det mest energisnåla systemet ger en besparing på 70 procent medan det som sparar minst bara sparar 48 procent. Testet är det största i sitt slag i Sverige, skriver Eenergimyndigheten.

Undersökningen visar dessutom att förbrukningen av varmvatten är ungefär densamma hela året, oberoende av årstid. Enligt EU:s förnybartdirektiv räknas den värme som bergvärmepumpar tar upp ur berggrunden, som förnybar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.