Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Betong framtidsmaterial trots hög energiåtgång

Publicerad: 4 April 2008, 14:23

Att gjuta betong på plats kan vara mer ekonomiskt än att använda prefabricerade betongelement. Det hävdade Evert Sandahl, från Svenska Fabriksbetongföreningen, SFF, när han levererade nya insikter i Byggindustrins heta stol under Nordbyggs sista dag.


Industriellt byggande med platsgjuten betong var ämnet för chefredaktör Staffan Åkerlunds intervju.
Industriellt byggande, som ofta förknippas med fabrikstillverkning, har inte bara med prefabricering att göra, menade Evert Sandahl, som snarare definierade industriellt byggande som en hårt styrd process med en hög grad av upprepning i metoden.

-Det finns en stor utredning som visar att går man över en viss nivå av prefabricering så blir det dyrare, sade Evert Sandahl. (?)

I stället ville han slå ett slag för platsgjuten betong.
- Ibland är det ingen idé att frakta enkla element som man lika gärna kan gjuta på plats. Det finns ett antal kvalitetsaspekter som talar för platsgjutning.

Den tekniska utvecklingen för platsgjutning går framåt, enligt Sandahl. Enkla formar och rullarmering har gjort gjutningen snabb och enkel och arbetsmiljömässigt bättre än tidigare.

På betongsidan är det bättre fart på materialutvecklingen än på tillströmningen av folk som vill jobba med den konstaterade Staffan Åkerlund. Men liksom i branschen i övrigt råder brist på personal och arbetsledare.

-Vi har kampanjer bland annat på gymnasiet för att informera om vad jobbet innebär, berättar Evert Sandhal, som också hoppas på fler tjejer.
-Men det går trögt.

Trots att betong är ett mycket energikrävande material finns en framtid för materialet, som är starkt som berg, enligt Sandahl.
-Betong är tungt och tätt, men gäller att bygga rätt. Kan man spara i uppvärmningen av hus så kan man spara energi och tillverkningen kan göras mer energivänlig, sade Sandahl.

Och för honom var valet mellan trä eller betong enkelt.
-Jag hoppas att det statliga träprogrammet tar slut i år, sade Evert Sandahl.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.