fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Betongfamiljen växer i Tyskland

Publicerad: 22 augusti 2019, 06:31

Familjeägda Thomas Concrete Group med säte i Göteborg expanderar i Tyskland. Koncernen har nu köpt en sand- och grustäktsverksamhet i Vierhusen för att säkra tillgången till råmaterial för tillverkning av fabriksbetong, en investering som gör att klimatavtrycken minskar.

Ämnen i artikeln:

betongTysklandVierhusenThomas Concrete GroupBuilding Sustainabilityhållbart byggande

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Säljare är företaget Kies- und Schotterwerk Kreuzfeld och dotterbolaget som ska bedriva verksamheten på orten Vierhusen byter i samband med affären namn till Thomas Sand und Kies.

Hans Karlander, koncernchef och vd för Thomas Concrete Group, säger till Byggindustrin att affären som blev klar den 14 augusti garanterar en långsiktig lokal försörjning av råmaterial.

– Det här är också en hållbarhetsinvestering. Dels håller gruset och sanden så hög kvalitet att det går åt mindre råmaterial, dels minskar vi transporterna i och med att vi får en lokal produktion, säger han till Byggindustrin.

Koncernen har på senare tid vuxit snabbast i USA men Tysklandsmarknaden blir allt viktigare, berättar Hans Karlander.

– Det här den enskilt största investering vi gjort i Europa.

Hur mycket pengar pratat vi om?

– Vi har kommit överens med köparen om att inte gå ut med den summan, säger Hans Karlander.

Thomas Concrete Group tar över befintlig personalstyrka i och med förvärvet och anläggningen väntas producera 500 000 ton betong per år.

– Det är mycket. Vi har tidigare inte haft den här produktionsmöjligheten på den tyska marknaden, säger Hans Karlander.

Thomas Concrete Group grundades 1955 och har haft sitt huvudkontor i Göteborg sedan 1957. Koncernen har sedan starten varit ett oberoende familjeföretag och tackat nej till erbjudanden om att bli uppköpta.

Hur många gånger per år får ni propåer från större aktörer som vill köpa er?

– Jag kan ju säga att det sker många gånger per år. Men det finns inget intresse från ägarna av att sälja. Vi ska fortsätta att utveckla vår affär och fortsätta växa som ett oberoende familjeföretag och betongexperter, säger Hans Karlander.

Verksamhet i flera länder

Thomas Concrete Group grundades år 1955 av den svenska ingenjören Martin Thomas. Bolaget ägs fortfarande av familjen Thomas och har sitt säte i Sverige. Idag har de verksamhet i USA, Tyskland, Sverige, Polen och Norge. Företagets huvudkontor ligger på Södra vägen Göteborg, i samma lokaler som det har legat i sedan 1957.

Företaget har verksamhet i USA, Tyskland, Sverige, Polen och Norge.

Sedan tidigare äger Thomas-gruppen även 50 procent av Rekefjord Stone som driver en bergtäktverksamhet söder om Stavanger i Norge.

Thomas-gruppen producerar och distribuerar fabriksbetong till både kommersiella och privata kunder.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev