Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

BI kritiserar nya energidirektivet

Publicerad: 23 september 2011, 07:50

För mycket detaljkrav gör direktivet orimligt, anser Sveriges Byggindustrier.


EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag till nytt direktiv för energieffektivisering av byggnader. Direktivet har en bra målsättning men kommissionen vill detaljstyra för mycket och tar inte någon hänsyn till företagens lönsamhet. Det anser branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI.

– Till exempel ska 3 procent av alla byggnader som ägs av den offentliga sektorn energirenoveras årligen i alla EU-länder oavsett lönsamheten hos de offentliga fastighetsbolagen, säger Danielle Freilich, miljöansvarig på BI.

Enligt henne vore det bättre att skriva att de lönsamma åtgärderna ska genomföras i samband med större renoveringar. Direktivet anger också många detaljkrav för övervakningen av energianvändningen, som ska följas upp med noggrann statistik. Det är dock oklart vem som ska ta fram statistiken och finansiera denna, berättar hon.

Bakgrunden till direktivet är att de tidigare satta målen för energieffektivisering inte kommer att hållas, framgår det av EU-kommissionens prognoser. Därför skärper nu kommissionen kraven i förslaget till nytt direktiv för energieffektivisering.

BI är positivt till EU-direktivets övergripande målsättning och delar direktivets värderingar om klimat och energi. För få av de möjliga lönsamma energihushållande åtgärderna genomförs och takten måste öka, anser organisationen.

Rapporten 15 förslag för att få fart på energieffektiviseringen av befintliga flerbostadshus togs därför fram av BI, tillsammans med organisationerna Fastighetsägarna, STD Teknik- & Designföretagen och Byggmaterialindustrierna.

Rapporten presenterades vid politikerveckan i Almedalen i år och innehåller bygg- och fastighetsbranschens förslag till energieffektivisering i bebyggelsen. Den föreslår också vilka åtgärder som sektorn själv bör ansvara för och vilka som staten bör ta initiativ till.

Läs mer:
15 förslag för att få fart på energieffektiviseringen av befintliga flerbostadshus
http://www.bygg.org/pressreleaser.asp?ItemId=587448&Page=1

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.