Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

BI:s Danielle Freilich får miljöpris

Publicerad: 2 december 2011, 13:05

Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, fick igår miljöpriset Årets Kretsloppsavgiftare för sitt arbete med Basta, ett verktyg för utfasning av farliga ämnen i byggprodukter.


Utmärkelsen delades ut av miljöminister Lena Ek under Återvinningsgalan igår kväll. Danielle Freilich, miljöexpert på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, får priset för att hon är initiativtagare till Basta.

Arbetet påbörjades hösten 2001 tillsammans med Skanska, NCC, JM, Peab och IVL Miljöinstitutet. Sedan januari 2007 är Basta online ett aktiebolag samägt av Sveriges Byggindustrier och IVL Miljöinstitutet.

– Det känns fantastiskt att få bekräftelse och uppskattning för det arbete vi har drivit tillsammans med mycket engagerade kollegor inom byggsektorn. Allt för att undvika att använda farliga material i byggnader och anläggningar under sin långa livslängd, säger Danielle Freilich i ett pressmeddelande.

Juryns motivering är:

"Att skapa en Giftfri Återvinning är en utmaning i sig. Att man som vinnaren gjort, dessutom skapat möjligheter för att få ut kemikalier ur kretsloppet, är ännu svårare. Men Årets Kretsloppsavgiftare har visat risken med att bygga in giftiga ämnen, som finns kvar under många år och höga samhällskostnader i avfallsledet som följd, och därför vill vi premiera sätt som gör rätt från början och oskadliggör giftiga ämnen före återvinning av material”.

Priset delas ut till ett företag eller person som verkat för, eller tagit fram metoder som underlättat, avgiftning av material eller produkter. Bakom priset finns Återvinningsgalan, avfalls- och återvinningssektorns årliga festkväll.

Galan arrangeras av tidningen Recycling & Miljöteknik i samarbete med huvudsponsorn Elmia Waste & Recycling samt de tre branschorganisationerna Återvinningsindustrierna, Svenska Järn och Avfall Sverige.Läs mer om Basta: www.bastaonline.se

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.