Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Billigt med klimatarbete i byggbranschen

Publicerad: 14 Oktober 2011, 09:18

Samhällsekonomiskt lönsamt med klimatåtgärder i byggbranschen.


Byggbranschen är en av de samhällssektorer där man får mest miljö för pengarna, till exempel mest klimatnytta per insatt krona.

– Det är till exempel fem gånger billigare att minska byggbranschens utsläpp av klimatgaser än att bygga anläggningar som lagrar koldioxid i berggrunden vid kol- och gaskraftverk, säger Inger Andresen, miljöchef på det norsksvenska företaget Link Arkitektur.

Enligt henne visar flera studier att det är samhällsekonomiskt lönsamt med klimatinsatser i byggindustrin. Ett exempel är den uppmärksammade rapporten Vägar till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp som konsultföretaget McKinsey presenterade 2009.

Inger Andresen är norska och har jobbat med energi och miljö hela sitt yrkesverksamma liv. Som forskare och på Skanska. Sedan i januari i år är hon miljöchef på Link Arkitektur, ett bolag inriktat på hållbar samhällsbyggnad med totalt 300 medarbetare i Sverige och Norge.

Hon har samtidigt en deltidstjänst på 20 procent som professor i energi och miljö vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet, där hon ansvarar bland annat för utbildningen om lågenergi- och passivhus.

– Senast 2020 ska all nyproduktion i Norge följa vår nationella passivhusstandard. Men en diskussion pågår om vi klarar att ställa det här kravet redan år 2017, säger Inger Andresen.

Omställningen till en energisnål bygg- och fastighetssektor kommer att omsätta stora summor. Men kostnaderna ger samhällsnytta.

Exempelvis ska energianvändningen vara halverad i Norges befintliga bestånd av byggnader till år 2040. Energirenoveringen kommer att kosta skattebetalarna 55 kronor per hushåll och månad ända fram till år 2040. Men samtidigt skapar åtgärderna 20 000 nya jobb och affärsmöjligheter för 80 miljarder norska kronor, berättar hon.

I Byggindustrin 28.2011 skrev vi om byggarnas förväntningar: Miljö ska vara billigt.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.