Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Bjuv minskar energinotan med 37 procent

Publicerad: 20 Mars 2008, 09:29

Bjuvs kommun hämtar värme ur gamla gruvgångar för att värma orten. Genom en rad åtgärder har kommunen minskat energiförbrukning och koldioxidutsläpp.


Hösten 2006 startade skånska Bjuv ett energispar- och fastighetsutvecklingsprojekt. Man räknade på en besparing på 23 procent- i efterhand har det visat sig att det gick att spara hela 37 procent genom åtgärderna.

– Våra energikostnader hade ökat med drygt fyrtio procent de senaste fem åren. 2007 kunde vi istället spara drygt 2,1 miljoner kronor enbart i energikostnader, säger Leif Erlandsson, teknisk chef i Bjuv.

Till att börja med byttes bland annat oljeuppvärmningen av tjugotalet fastigheter ut mot värmepumpar och pelletsbränsle. På ett daghem installerades en värmepump som hämtade värme ur stadens gamla gruvgångar.

– Genom att använda den naturtillgång som gruvgångarna erbjuder kan vi sänka våra kostnader och minska kommunens miljöpåverkan. Vi räknar med att projektet minskat kommunens koldioxidutsläpp med cirka 450 ton under 2007, säger Leif Erlandsson.

I projektet har även ett fastighetsautomationssystem installerats och kommunens personal har utbildats i energiteknik och driftoptimering.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.